Aj počas zimy zvykneme využívať v kuchyni rôzne druhy zeleniny, no časť z nich putuje do koša alebo kompostu. Vedeli ste však, že si z odrezkov ľahko vypestujeme čerstvé vňate?
Foto: Miro Pochyba
Koreňová zelenina má napríklad nezastupiteľné miesto pri príprave vývarov. Po príprave na kuchynské využitie však niekedy ostáva časť zeleniny nevyužitá, prípadne sa nahromadí množstvo odpadu, konkrétne odrezky, ktoré putujú na kompostovisko alebo do odpadkových košov.
Niečo z toho, čo sme doteraz vyhadzovali, však môžeme ďalej využiť. Nepoužité strúčiky cesnaku alebo cibule nám napríklad poskytnú chutnú a aromatickú vňať, využiť ju môžeme do šalátov alebo na varenie. Čerstvé zeleninové vňate, ktoré sú plné hodnotných prírodných látok, si ľahko vypestujeme aj z vrchných odrezkov koreňov petržlenu, mrkvy či buľvy zeleru.
Je to jednoduché a rýchle, stačí na to slnečný a teplejší okenný parapet v kuchyni. Podľa potreby môžeme dopĺňať ďalšie odrezky a získavať sviežu vňať až do konca zimy.
Ako si vypestovať zeleninové vňate na parapete
1. Korene mrkvy alebo petržlenu, ktoré dávame do varenia, poslúžia aj na dopestovanie krehkej vňate. Postačí vrchná časť koreňa so zdravou listovou bázou.
Foto: Miro Pochyba2. Buľvy zeleru krájame do polievok či omáčok. Z vrchného odrezka ľahko získame vňať. Inou možnosťou, ako ju získať, je výsadba malej buľvy do kvetináča.
Foto: Miro Pochyba3. Odrezky uložíme do plytkého tanierika, do ktorého sme naliali vodu. Dáme pozor, aby boli vrchné časti koreňov ponorené vo vode.
Foto: Miro Pochyba4. Zvyšné strúčiky cesnaku vysadíme do kvetináča s vlhkým substrátom a umiestnime na svetlo. Jeho vňať oceníme pri príprave jedál, šalátov a nátierok.
Foto: Miro PochybaText: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Záhrada