Využite toto obdobie a rozmnožte si šalviu, levanduľu či rozmarín pomocou odrezkov

Množenie polovyzretými odrezkami je jednoduchý spôsob získania nových rastlín, ktorý zvládne aj začiatočník.

Rozmnožovanie rozmarínu pomocou odrezkov

Táto technika je vhodná pre druhy vytvárajúce mierne zdrevnatené stonky, napríklad šalvie, levandule a pre ľahko koreniace kry.

Odoberáme tohtoročné výhonky, ktoré sú na báze zdrevnatené a zhnednuté a na končekoch stále mäkké a čerstvé. Odrezky najlepšie zakorenia, keď ich pestujeme v interiéri, v kvetináčoch s priemerom 8 až 10 cm, na pritienenom okennom parapete. Dobre zakoreniť však zvyknú aj zasadené priamo v pôde pareniska, kde im na zimu doprajeme zimnú prikrývku. V porovnaní s pestovaním na parapete od nás vyžadujú menej pozornosti.

Krok za krokom: Rozmnožujeme rastliny pomocou odrezkov

Odrezky berieme z tohtoročného polovyzretého dreva, pričom zachováme spodnú zdrevnatenú časť, ktorá pomerne ľahko zakoreňuje. Hladina hormónov je teraz (na prelome leta a jesene) v rastlinách, napríklad v levanduli, vysoká a priaznivá na zakorenenie.

1. Vyberieme zdravé výhonky dlhé 6 – 10 cm, ktoré nekvitli. Zakorenia lepšie ako tie, čo tento rok kvitli. Odstrihneme ich z materskej rastliny, pričom zachováme jej tvar.

2. Odstránime listy zo spodnej tretiny až polovice odrezka, odštipneme mäkký vrcholček. Všetky tieto mäkké časti sú náchylné na hnitie.

3. Obnovíme rez na spodnej časti výhonku tesne pod miestom, kde bol jeden z listov. Použijeme nožík alebo nožnice. Nepotrebujeme ani prášok uľahčujúci zakorenenie, ale môžeme ho použiť.

4. Šesť odrezkov vložíme zvislo do substrátu na množenie v kvetináči s priemerom 12 cm. Ponoríme ich do cca polovice ich dĺžky. Listy musia ostať nad pôdou, ktorú jemne utlačíme a zalejeme.

Odrezok z buxusu

Druhy, ktoré množíme pomocou odrezkov:

  • Penstemon (Penstemon)
  • Rozmarín (Rosmarinus)
  • Krušpán (Buxus)
  • Sápa (Phlomis)
  • Šalvia lekárska (Salvia off.)
  • Šalvia (Salvia)
  • Levanduľa (Lavandula)

 

Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada