Tekvicová polievka je ideálnym jedlom, keď potrebujete zasýtiť a zahriať počas chladných dní. Vyskúšajte túto typickú jesennú zeleninu na tri spôsoby.
Foto: Shutterstock
Tekvica neodmysliteľne patrí do jesennej kuchyne. Dužinu tejto zeleniny tvorí takmer samá voda, napriek tomu má vynikajúcu chuť, množstvo živín a cennej vlákniny. Je bohatá na betakarotén, predchodcu vitamínu A, a nájdete v nej viac draslíka ako v banáne. Vďaka schopnosti pohlcovať jedovaté látky v čreve je vynikajúca aj pri detoxikácii organizmu.
Tak smelo do toho! Uvarte si jednu z našich polievok a vychutnajte si farby a chute jesene na tanieri.
Tekvicová polievka s čili a kyslou smotanou
Potrebujeme
- 1 kg ošúpanej a nakrájanej tekvice
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 – 2 ks červených papričiek bez semien a nadrobno nasekané
- 1 strúčik cesnaku
- 375 mlieka
- cca 750 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- za hrsť nahrubo nasekaného koriandru (môže sa vynechať)
- kyslá smotana pri podávaní
Postup
Rúru vyhrejeme na 180 – 200 °C. Tekvicu položíme na plech na pečenie. Pokvapkáme olejom a pečieme 15 – 20 minút, kým zmäkne a trošku zhnednú okraje. Vyklopíme ju spolu s čili a cesnakom do hrnca s vývarom a privedieme do varu. Znížime teplotu a dusíme zhruba 8 minút. Necháme trochu vychladnúť. V mixéri vyšľaháme dohladka. Dobre okoreníme. Ak máme radi koriander, pridáme ho. Do taniera pri podávaní dáme za lyžicu kyslej smotany.
Pikantná tekvicová polievka s čili a kyslou smotanou Foto: ShutterstockKlasická polievka z hokkaido tekvice
Potrebujeme
- 2 kg tekvice Hokkaido
- 750 ml vody
- 1 až 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml smotany na šľahanie
- cibuľa, olej, soľ, korenie
- štipka muškátového orieška
- tekvicový olej
Postup
Na oleji orestujeme cibuľku, pridáme na kúsky nakrájanú tekvicu a krátko osmažíme. Potom zmes podlejem vodou, pridáme soľ a korenie a pod pokrievkou necháme variť. V polovici varenia pridáme cesnak. Ak je tekvica mäkká, rozmixujeme ju do krémovej konzistencie. Následne pridáme trochu smotany alebo vody a ešte raz krátko povaríme. Na záver nastrúhame muškátový oriešok, dosolíme a podávame s nakvapkaným tekvicovým olejom a opraženými tekvicovými semienkami bez šupiek.
Klasická polievka z tekvice hokkaido Foto: ShutterstockTekvicová polievka s jablkami
Potrebujeme
- 1 kg tekvice
- 2 sladké jablká
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška
- soľ, čierne korenie
- olej na varenie
- smotana a tekvicové semienka na ozdobu
Postup
Tekvicu a jablká očistíme a nakrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme škoricu a muškátový oriešok. Pridáme tekvicu a jablká a opražíme. Pridáme vývar a privedieme k varu. Varíme približne 20 minút do zmäknutia. Polievku rozmixujeme do hladka. Ochutíme soľou a korením a podávame ozdobené smotanou a semienkami.
Voňavá tekvicová polievka s jablkami Foto: ShutterstockText: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock