Tri osvedčené recepty na tekvicovú polievku: Klasická hokkaido, pikantná so smotanou a voňavá s jablkami

Tekvicová polievka je ideálnym jedlom, keď potrebujete zasýtiť a zahriať počas chladných dní.  Vyskúšajte túto typickú jesennú zeleninu na tri spôsoby.

Recepty na jesenné tekvicové polievky
Foto: Shutterstock

Tekvica neodmysliteľne patrí do jesennej kuchyne. Dužinu tejto zeleniny tvorí takmer samá voda, napriek tomu má vynikajúcu chuť, množstvo živín a cennej vlákniny. Je bohatá na betakarotén, predchodcu vitamínu A, a nájdete v nej viac draslíka ako v banáne. Vďaka schopnosti pohlcovať jedovaté látky v čreve je vynikajúca aj pri detoxikácii organizmu.

Tak smelo do toho! Uvarte si jednu z našich polievok a vychutnajte si farby a chute jesene na tanieri.

Tekvicová polievka s čili a kyslou smotanou

Potrebujeme

  • 1 kg ošúpanej a nakrájanej tekvice
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 – 2 ks červených papričiek bez semien a nadrobno nasekané
  • 1 strúčik cesnaku
  • 375 mlieka
  • cca 750 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • za hrsť nahrubo nasekaného koriandru (môže sa vynechať)
  • kyslá smotana pri podávaní

Postup

Rúru vyhrejeme na 180 – 200 °C. Tekvicu položíme na plech na pečenie. Pokvapkáme olejom a pečieme 15 – 20 minút, kým zmäkne a trošku zhnednú okraje. Vyklopíme ju spolu s čili a cesnakom do hrnca s vývarom a privedieme do varu. Znížime teplotu a dusíme zhruba 8 minút. Necháme trochu vychladnúť. V mixéri vyšľaháme dohladka. Dobre okoreníme. Ak máme radi koriander, pridáme ho. Do taniera pri podávaní dáme za lyžicu kyslej smotany.

Tekvicová polievka s čili a kyslou smotanou
Pikantná tekvicová polievka s čili a kyslou smotanou Foto: Shutterstock

Klasická polievka z hokkaido tekvice

Potrebujeme

  • 2 kg tekvice Hokkaido
  • 750 ml vody
  • 1 až 2 strúčiky cesnaku
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • cibuľa, olej, soľ, korenie
  • štipka muškátového orieška
  • tekvicový olej

Postup

Na oleji orestujeme cibuľku, pridáme na kúsky nakrájanú tekvicu a krátko osmažíme. Potom zmes podlejem vodou, pridáme soľ a korenie a pod pokrievkou necháme variť. V polovici varenia pridáme cesnak. Ak je tekvica mäkká, rozmixujeme ju do krémovej konzistencie. Následne pridáme trochu smotany alebo vody a ešte raz krátko povaríme. Na záver nastrúhame muškátový oriešok, dosolíme a podávame s nakvapkaným tekvicovým olejom a opraženými tekvicovými semienkami bez šupiek.

Jesenná polievka z tekvice hokkaido
Klasická polievka z tekvice hokkaido Foto: Shutterstock

Tekvicová polievka s jablkami

Potrebujeme

  • 1 kg tekvice
  • 2 sladké jablká
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška
  • soľ, čierne korenie
  • olej na varenie
  • smotana a tekvicové semienka na ozdobu

Postup

Tekvicu a jablká očistíme a nakrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme škoricu a muškátový oriešok. Pridáme tekvicu a jablká a opražíme. Pridáme vývar a privedieme k varu. Varíme približne 20 minút do zmäknutia. Polievku rozmixujeme do hladka. Ochutíme soľou a korením a podávame ozdobené smotanou a semienkami.

Tekvicová polievka s jablkami
Voňavá tekvicová polievka s jablkami Foto: Shutterstock

Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock