Tento jablčník so škoricovou polevou jednoducho musíte ochutnať

Jablká patria k jeseni rovnako ako vôňa škorice, padajúce lístie a oddych po ukončenej záhradkárskej sezóne. Vyskúšajte tento nenáročný recept a dovoľte vôni jesene vstúpiť do vašich domácností.

Tento jablčník so škoricovou polevou jednoducho musíte ochutnať

Suroviny:

  • 170g hladkej múky,
  • 3 PL rozpusteného masla,
  • 110 ml šľahačkovej smotany,
  • 2 vajcia,
  • 110g práškového cukru,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 2 čl prášku do pečiva,
  • 1 čl citrónovej kôry,
  • 4 jablká

Na polevu:

  • 80g masla,
  • 1 škoricový cukor,
  • 1 vajce

Postup prípravy

Všetky suroviny na cesto (okrem jabĺk) dáme do misky a vymiešame hladkú hmotu.

Polovicu cesta vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom 24cm. Na to poukladáme očistené a na tenké plátky nakrájané jablká. Môžeme uložiť i viac vrstiev jabĺk.

Jablčník so škoricovou polevou

Zalejeme ich druhou polovicou cesta a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 30 minút.

Kým sa koláč pečie, rozpustíme si vo vodnom kúpeli maslo so škoricovým cukrom. Necháme trošku vychladnúť, pridáme vajce a dobre premiešame.

Po 30 minútach vyberieme koláč z rúry, povrch popicháme vidličkou a potrieme ho polevou. Vrátime do rúry a pečieme ešte približne 20 minút.

Uvedené časy sú len orientačné. Keďže každá rúra pečie inak, treba si to sledovať. Upečený koláč necháme vychladnúť a podávame. Dobrú chuť!

 

Text a foto: Michaela Horbanová