Takto si odložíte semienka z obľúbených rajčín na ďalšiu sezónu

Existuje mnoho spôsobov, ako si uschovať semienka z rajčín. Niekto si ich uloží na papierový obrúsok a neskôr zasadí aj s ním, niekto nechá vysušiť na tanieriku a potom sa ich snaží bez ujmy odlepiť. Najistejší spôsob pre zachovanie tých najkvalitnejších semien je fermentácia.

Ako si odložiť semienka rajčín

Semienka z hybridných odrôd neodkladajte

Odkladať si semienka z overenej odrody je výhodné. Nejde to však s odrodami typu F1. Sú to hybridy, v ich potomstve takmer vždy dôjde k výskytu nežiadúcich rastlín, niektoré dokonca môžu byť absolútne sterilné. Všetky pozitívne vlastnosti hybridov sú garantované len pre prvú generáciu. Takže ak môžete, vyhnite sa pri odkladaní semienok hybridom F1.

Fermentácia

Semienka paradajok sú obklopené akoby gélom, ktorý zabraňuje ich klíčivosti. Najlepší spôsob, ako sa tohto nežiadúceho gélu zbaviť, je semienka jednoducho nechať prejsť fermentáciou. Najskôr si vyberieme naozaj najkrajšie, dobre dozreté plody, aby sme mali istotu, že budúca rastlinka bude zdravá.

Vydlabeme dužinu so semienkami a vložíme ju (napríklad) do pohára na zaváranie, zalejeme vodou (asi tak 4-5cm nad semienka), pohár prekryjeme tenkým papierovým obrúskom a dáme na teplé miesto. Takto ich necháme 4 dni. Proces fermentácie (kvasenia) je veľmi dôležitý, odstránia sa ním nekvalitné semienka a prípadné baktérie a choroby.

Po štyroch dňoch odstránime všetko, čo ostalo na hladine. Semienka opláchneme a necháme dobre presušiť, najlepšie na sklenenom tanieriku. Proces sušenia sa nesnažíme urýchliť, trpezlivosť je v tomto prípade na mieste. Necháme ich sušiť kľudne aj 7 dní, občas ich otočíme. Dbáme na to, aby sa vzájomne nedotýkali. Po vysušení ich odložíme do označeného sáčku a uskladníme na suchom a tmavšom mieste.

Rovnaký postup môžeme uplatniť aj pri uchovávaní semienok uhoriek.

Text: Michaela Horbanová
Foto: isifa/Shutterstock