Pripravte si paradajkovo-cesnakovú zmes, ktorá vydrží aj bez konzervovania

Ak máte prebytok rajčín a neviete čo s nimi, vyskúšajte ich spracovať týmto jednoduchým a rýchlym spôsobom. Navyše nie je potrebná sterilizácia a na tmavom chladnom mieste zmes vydrží nielen do ďalšej sezóny, ale ak ju nespotrebujete, aj dlhšie.

Paradajkovo-cesnaková zmes bez konzervovania
Zmes sa hodí na hrianky, cestoviny, pizzu, do gulášu alebo pod mäso. Foto: Shutterstock

V jednoduchosti je krása a ak sa vám doma povaľuje veľa paradajok, trochu viac cesnaku a máte po ruke soľ, máte všetko, čo potrebujete.

Budeme potrebovať

  • 1 kg až 1,5 kg  paradajok
  • 300 g cesnaku
  • 50 g soli

Postup

Paradajky s cesnakom pomelieme alebo rozmixujeme. Pridáme soľ a vlejeme do čistých, suchých pohárikov. Dobre uzavrieme. Nevaríme a nesterilizujeme,  zachovávame všetko v tepelne neupravenej podobe.

A načo to budeme používať? Zmiešané s pretlakom na hrianky, cestoviny, pizzu, čisté do gulášu, pod mäso… Pokrmy dosolí a dochutí. Určite pre to nájdete vhodné využitie.

Ak zmes budete skladovať na tmavom chladnom mieste (v chladnej komore, v chladničke), vydrží aj roky. Prípadné oddelenie hustej časti zmesi v poháriku je v poriadku, stačí ju pred použitím premiešať.

Text: Michaela Horbanová
Foto: isifa/Shutterstock