Na jeseň sme celá rodina zberali šípky u nás pod lesom a varili z nich výborný džem. Radi by sme si ich však pestovali aj na záhrade. Miesta tam máme dosť a pestujeme už mnohé ovocné druhy, ako sú hrušky, jablone, slivky, orechy a ringloty. Existuje aj nejaká kultúrna forma divorastúcej ruže šípovej, ktorú by sme mohli pestovať na záhrade?

V prírode u nás zberáme šípky hlavne z ruže šípovej (Rosa canina). Tento druh sa niekedy nazýva aj ruža psia (z latinského slova caninus – psí). Je najrozšírenejšou botanickou ružou u nás, ktorá rastie v nížinách i vo vyšších polohách. Je skromná, darí sa jej na rôznych suchších slnečných miestach, ako sú medze, rúbaniská, pozdĺž železničných tratí, na brehoch riek a pri plotoch.
Šípková ruža tvorí ker vysoký až tri metre s charakteristickým tvarom – každý rok vyháňa oblúkovité ovisnuté výhony, ktoré sa v druhom roku rozkonárujú. Kvety sú ružové, z vnútornej strany biele, zriedkavo čistobiele.
Šípky obsahujú vysoký podiel vitamínu C. Odporúča sa zberať ich po prvých mrazíkoch. Pri zbere vždy dbáme na to, aby sme šípky zberali ďalej od frekventovaných ciest a železníc, kde nie je zamorené prostredie z výfukov áut.
Šľachtená odroda s veľkými a chutnými šípkami
A čo sa týka vašej otázky: v kuchyni sa už stáročia všestranne spracovávajú šípky pôvodných botanických ruží. V súčasnosti však môžeme využívať aj výhody šľachtených ovocných šípok.
Jednou z najlepších je odroda s mimoriadnou triapolcentimetrovou veľkosťou šípok výbornej chuti, vyšľachtenou práve na konzum Ing. Jánom Šimánkom, CSc. Pochádza od nás zo Slovenska, z Bojníc, a jej názov je ‘Karpatia’. Vyniká vysokým obsahom vitamínu C a malým množstvom semien.
Chcete sa opýtať Martina? Svoje otázky posielajte na martin.curda@jaga.sk.
Text: Ing. Martin Čurda
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Pozdravujem ! Môžem pestovať kanadské čučoriedky v plastovom vedre na maltu, ob…