Nevyhadzujte škrupiny! Orechový čaj vás zbaví kašľa

Čo robíte s orechovými škrupinami? Väčšina z nás ich vyhodí, alebo z nich  s deťmi vyrábame lodičky a ozdoby. Ale vedeli ste, že orechové škrupiny dokonale pomôžu pri prechladnutí a nepríjemnom kašli?

Orechový čaj

Suroviny:

  • škrupiny z 10 vlašských orechov,
  • 0,5l vody,
  • med

Postup prípravy:

Existujú dva postupy prípravy orechového čaju proti kašľu. Oba sa bijú do pŕs, že práve ten konkrétny je ten správny. Je na vás, ktorú alternatívu vyskúšate.

V oboch prípadoch začíname rovnako. Škrupiny z desiatich orechov umyjeme a zalejeme 0,5l studenej vody. Pokiaľ máte dostatok času, vyskúšajte variant A – takto namočené ich necháme lúhovať 12 hodín. Následne ich krátko povaríme, precedíme a teplý čaj dochutíme medom.

Ak ste sa rozhodli pre rýchlejšiu alternatívu, škrupiny sa nemusia vopred namáčať, rovno ich povaríme 30 minút a potom ich necháme ešte cca 15-20 minút postáť vo vývare. Teplý (nie horúci) čaj dochutíme medom.

Orechový čaj sa odporúča najmä pri dlhodobom, opakujúcom sa, alebo vlhkom kašli.

 

 

Text a foto: Michaela Horbanová