Mikrobylinky a klíčky - skvelý spôsob, ako podporiť imunitu počas zimy

Aj keď sa počas zimy do vonkajších záhonov zelenina nevysieva, môžeme tak urobiť aj vo vnútri a získať z mnohých druhov veľmi chutné, zdravé a čerstvé „mikrozeleniny“.

Mikrobylinky a klíčky - skvelý spôsob, ako podporiť imunitu počas zimy

Čerstvá úroda klíčkov a mikrobyliniek z okenného parapetu sa dá zberať v interiéri už do troch dní. Znie to nemožne? Dosiahneme to pomocou rýchlo klíčiacich druhov, ako sú reďkovky, horčica či hrášok. Všetko, čo musíme urobiť, je vysiať, zalievať a pozberať úrodu. Nepotrebujeme ani žiadne drahé či nevšedné pomôcky. Klíčenie môže prebiehať na okennom parapete alebo na kuchynskej linke. Existujú dva jednoduché spôsoby, ako na to. Výsledkom sú buď klíčky, pričom vyklíčené semená konzumujeme celé vrátane stonky, listov aj koreňov, alebo semená pestujeme v substráte a získame drobné klíčne listy na stonkách bez koreňov.

Na pestovanie prvých spomenutých je ideálne použiť misky na klíčenie alebo poháre vyrobené na tento účel, prípadne trochu zaimprovizujeme a niečo podobné si pripravíme sami doma. Keďže mikrobylinky stačí pestovať v nízkej vrstve substrátu, vystačíme si s plochými miskami z kuchyne, prípadne s kvetináčovými miskami či plastovými táckami zo zeleniny alebo zákuskov. Najrýchlejšie klíčiace druhy sa dajú dobre pestovať aj na obyčajnej vate.

Rastliny zberáme a konzumujeme ideálne v štádiu klíčnych listov, pretože práve v nich sú obsiahnuté všetky minerálne látky, vitamíny aj energia potrebná na štartovací rast rastlín. Ide o úplne prvé lístky, ktoré sa objavia a pochádzajú priamo z semienka. Zvyčajne sa vôbec nepodobajú na listy dospelej rastliny, zato ich chuť je veľmi podobná, často oveľa intenzívnejšia. Bývajú chrumkavé a hodia sa ako surové do šalátov, len tak na chlieb alebo do polievky. Dajú sa ale pridávať aj do varených jedál.

Mungo klíčky

Ako začať?

Hoci semienka môžeme nechať nakličovať hoci aj v zaváraninovom pohári, špeciálne misky či poháre sú pohodlnejšie. Perforované vrstvy či perforované veko umožňujú jednoduché preplachovanie a tiež odtečenie prebytočnej vody, čím sa zmenšuje riziko zahnívania.

Na klíčenie kupujeme semená určené priamo na tento účel alebo si nejaké dopestujeme vo vlastnej záhrade. Vyhýbame sa semenám určeným na výsev s výnimkou organických, pretože nevieme, či boli ošetrené fungicídom. Nenechávame klíčiť a nekonzumujeme ani rastliny z čeľade Solanaceae, kam patria paradajky a paprika, pretože ich zelené časti obsahujú toxíny. To isté platí aj pre klasickú fazuľu. Na klíčenie sú vhodné iba fazuľky s názvami adzuki a mungo.

Mikrobylinky

Klíčky

Klíčky sú vlastne rastliny v najmladšej podobe, s tenkými jemnými korienkami a prvými lístkami pochádzajúcimi zo semena. Sú veľmi výživné, plné vitamínov, minerálnych látok, bielkovín, sacharidov a vlákniny. Na trhu nájdeme aj viac ako desať rôznych druhov zelenín vhodných na klíčenie, dokonca aj zmesi zaručujúce pestrosť a chuťovú rôznorodosť.

Semená potrebujú na klíčenie teplo a vodu, svetlo nie je podmienka. Ak ich však dáme na svetlé miesto, klíčne listy budú zelenšie. Za deň ich niekoľkokrát preplachujeme, aby nevyschli alebo sa na nich nenamnožili nežiaduce baktérie či plesne. Keď klíčky dorastú tak akurát, rýchlo ich skonzumujeme alebo ich krátko skladujeme v chladničke, kde sa ich rast pozastaví.

Klíčky môžete robiť z reďkovky,, lucerny, šošovice, zeleného hrášku, slnečnice, horčice, rukoly, senovky, kapusty, cíceru, fazule mungo či ďateliny.

Klíčky na chlebe

Mikrobylinky

Ak ste už niekedy pestovali k Veľkej noci žeruchu v škrupinke od vajíčka, isto viete, že rastie veľmi rýchlo. Žerucha pritom nie je zďaleka jediná voľba na rýchle dopestovanie. Môžeme siahnuť po repe, kapustovinách, ázijskej zelenine, dokonca po pikantných zmesiach semien. Zberáme (striháme ich aj so stonkami tesne nad substrátom či vatou) v štádiu klíčnych listov, ešte skôr, ako sa objavia pravé listy. Tieto mladé výhonky s intenzívnou chuťou s obľubou používajú aj známi šéfkuchári, a to najmä do šalátov, sendvičov, ako jedlú ozdobu na rôzne jedlá vrátane mäsa. Dodajú jedlu moderný vzhľad, a čo sa chuti týka, aj istý šmrnc.

Môžeme ich pestovať celoročne podobne ako klíčky, no na rozdiel od nich potrebujú svetlo, aby sa pekne vyfarbili. Vhodný je napríklad svetlý okenný parapet. Dosiahnutie optimálnej veľkosti trvá o niečo dlhšie ako pri klíčkoch.

Vhodné semienka pre mikrobylinky: červená horčica, čínska kapusta, žerucha, mizuna, rukola, biela horčica, pak choi, brokolica, fenikel, ligurček, červená repa,…

 

 

Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada