Kedy a ako začať rezať stromčekové egreše?

Sme začínajúci záhradkári a pred dvoma rokmi sme si vysadili stromčekové beztŕňové egreše, ktoré zbožňuje hlavne naša dcérka. Moja otázka znie: Môžeme ich už začať tvarovať? A ak áno, kedy je najvhodnejší čas, aby sme sa neobrali o úrodu? Ďakujeme.

Egreše

Prvý rez ste mohli pokojne spraviť hneď po výsadbe. No a v podstate od tohto okamihu je žiaduce, aby ste stromčekovým egrešom venovali pozornosť s nožnicami v ruke každý rok.

Cieľom rezu pochopiteľne nie je estetická korunka, ale iniciovanie bohatej úrody. Na to však potrebujú egrešové stromčeky každoročný jarný rez. Vďaka nemu majú stále vysokú vitalitu a vy zasa chutnú úrodu. Takže nožnice do ruky a poďme na to, pokojne aj v týchto dňoch, ak výrazne nemrzne.

Ako rezať stromčekové egreše

Hoci ste sa na rez samotný nepýtali, nezaškodí zopakovať si princípy rezu stromčekových egrešov. Tie môžeme zhrnúť do troch základných krokov: Najskôr skráťte konáriky, z ktorých ste oberali úrodu v minulom roku o 1/3 ich dĺžky. Potom vyrežte z korunky všetky výhony, ktoré rastú dovnútra, aby sa korunka nezahusťovala a mala dostatok svetla. No a nakoniec vyrežte aj staršie, päť- a viacročné výhony tak, aby v korunke zostalo len 6 až 8 konárikov.

Samozrejmosťou je, že ak vám vyrastajú výhony aj z päty kmienka či z pôdy okolo neho, vyrežte aj tie, a to čo najtesnejšie pri kmienku.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

Text: Martin Čurda
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada