Kedy a ako odoberať vrúble?

Rád by som vedel, kedy je najlepšie obdobie na odber vrúbľov. Na čo si pri tom dať pozor?

Kedy a ako odoberať vrúble?

Vrúble, hlavne na zimné a predjarné preštepenie stredne starých alebo nevyhovujúcich odrôd, odoberáme z overených materských stromov na začiatku zimy, teda od konca decembra asi do polovice januára, vždy pred príchodom silných mrazov. Ak ale budeme štepiť v zime pred začiatkom pučania, tak v oblastiach s miernou zimou môžeme odobrať vrúble priamo z materského stromu v čase štepenia.

Vrúble odoberáme len zo zdravých, plno plodiacich stromov z južnej strany koruny, dobre vyzreté letorasty, nie vlky. Zväzky zviazaných vrúbľov označíme menovkou a vložíme do vlhkého piesku v chladnej pivnici alebo vonka do hlbokej jamy.

Pri štepení nesmú byť vrúble ani napučané, ani namrznuté či zoschnuté. Najčastejšie preštepujeme jadroviny do veku 40 rokov, jablone do konárov hrubých do 10 cm, hrušky do konárov hrubých 10 – 15 cm. Kôstkoviny preštepujeme nie staršie ako 15 rokov (broskyne do 10 rokov) do konárov nie hrubších ako 5 – 6 cm. Broskyne radšej najprv hlboko zmladíme a v lete zaočkujeme do letorastov.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

 

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada