Keď ochutnáte tento domáci kečup, iný už chcieť nebudete

Receptov na kečup nájdete na internete mnoho a je veľmi ťažké vybrať si na svoj prvý pokus ten pravý. Väčšinou nás odradí množstvo ingrediencií, či čas strávený v kuchyni. Tento recept je zlatou strednou cestou a výsledok vám učaruje.

Keď ochutnáte tento domáci kečup, iný už chcieť nebudete

Budeme potrebovať:

  • 3kg rajčín
  • 3 stredne veľké jablká
  • 4 cibule
  • 1 väčšia hlavička cesnaku
  • 3ks bobkový list
  • 5 guličiek nového korenia
  • 350g kryštálového cukru
  • 120ml octu
  • 1/4 lyžičky čierneho mletého korenia
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 6 lyžičiek soli
  • 2 lyžičky mletej červenej papriky

Keď ochutnáte tento domáci kečup, iný už chcieť nebudete

Postup prípravy

Paradajky prelejeme vriacou vodou a zbavíme ich šupky. Následne ich nakrájame na väčšie kusy a dáme do hrnca. Pridáme očistené a ošúpané jablká, cibuľu a cesnak. Do gázy, alebo sitka na čaj dáme bobkový list a guličky nového korenia – potom ich ľahšie vyberieme. Varíme dve hodiny.

Ak si želáte pikantný kečup, môžete na začiatku pridať chilli papričku.

Po dvoch hodinách vyberieme korenie a zmes rozmixujeme. Následne cez sitko prepasírujeme, čím sa zbavíme semienok z rajčín.

Rozmixovaný kečupový základ dáme variť do hrnca a pridáme cukor, ocot, mleté korenie, škoricu, soľ a červenú papriku.

Varíme do požadovanej hustoty a vriace nalievame do pohárikov. Na polhodinu otočíme hore dnom, potom vrátime späť, prikryjeme hrubou dekou a necháme pomaly chladnúť do nasledujúceho dňa.

 

 

Text: Michaela Horbanová
Foto: autor, isifa/Shutterstock