Jablkové dobroty: Ako si pripraviť chutnú prílohu k obedu a zdravé sladkosti

Jabloň patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce ovocné stromy v záhradkách. Hádam niet takej, v ktorej nerastie. Ak ste mali bohatú úrodu a neviete, čo s plodmi, máme pre vás niekoľko tipov.

Recepty z jabĺk zo záhrady
Foto: Andrea Párkányová

Jeseň je obdobím jabĺk. Mnohí z nás siahajú po rôznych receptoch na koláče, zaváraniny alebo džemy. Iní si toto tradičné ovocie sušia na zimu. Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte nové recepty od nás.

Jablkové čatní

Vedeli ste, že jablká sa výborne hodia aj k mäsu? Napríklad vo forme čatní. Na jeho prípravu budeme potrebovať len zopár surovín.

Potrebujeme

  • 1 kg jabĺk
  • 1 veľká cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 hrnček octu (1 hrnček = ¼ l)
  • 1 hrnček cukru
  • 2 kávové lyžičky soli
  • 1 kávová lyžička kari korenia
  • 1 kávová lyžička mletej škorice
  • ½ kávovej lyžičky čili

Postup

Jablká ošúpeme a nastrúhame na veľkom strúhadle, cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Všetko podusíme v hrnci. Pridáme ostatné prísady a varíme do zmäknutia. Ešte horúcou zmesou plníme zaváraninové poháriky, ktoré otočíme hore dnom do vychladnutia. Čatní je výborná príloha ku grilovanému a pečenému mäsu alebo k zelenine.

Ovocná koža z jabĺk

A čo takto ovocná koža. Robievate? Je to pochúťka pre veľkých aj malých. Obsahuje veľa vlákniny, vitamínov a antioxidantov.

Pripravujeme ju z jedného druhu ovocia alebo ich môžeme aj skombinovať. Na zahustenie a osladenie zvykneme pridať banány, hlavne pri kyslejšom ovocí, ale nemusíme. Špeciálny recept ani neexistuje, robievame ju od oka.

Jablková ovocná koža v sklenenom pohári
Foto: Andrea Párkányová

Postup

Jablká rozmixujeme, môžeme pridať vanilkový cukor podľa chuti a nalejeme na plech vystlaný hnedým papierom na pečenie v hrúbke cca 3 mm. Dáme sušiť do rúry na 50 stupňov cca 9 hodín, kým sa povrch nelepí a nezostane v ňom otlačený prst (v lete sušíme na priamom slnku prikrytý sieťkou proti hmyzu).

Sušenie rozmixovanej jablkovej zmesi na ovocnú kožu
Foto: Andrea Párkányová

Po vychladnutí narežeme na pásiky, ktoré môžeme stočiť. Uskladňujeme v sklenenom pohári.

Usušená a nakrájaná ovocná koža z jabĺk
Foto: Andrea Párkányová

Malý tip na záver

Keď sa vám nechce s ničím „babrať“, vydlabte si väčšie jablká. Naplňte ich granolou a nachvíľku zapečte. Túto pochúťku zvládnu aj začiatočníci.

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová