Jablká v adventnej kuchyni: Je niečo lepšie ako jablkový koláč?

Čas adventu je úzko spojený s hojnosťou ovocia a hoci v dnešnej dobe máme v ovocnej mise rôznorodé čerstvé i sušené exotické ovocie, v minulosti boli základom štedrovečerného stola jablká, hrušky a sušené slivky.

Jablká v adventnej kuchyni: Je niečo lepšie ako jablkový koláč?

Pochmúrne, hoci sviatočné a výnimočné obdobie si priam žiada teplé, škoricové a voňavé recepty z domácich jabĺk.

Recept na klasický jablkový mrežovník

Celoročná klasika jablkového koláča sa dá prispôsobiť aj do vianočnej a sviatočnej podoby. Stačí pridať štipku škorice, povykrajovať na ozdobu vianočné tvary a pokojne koláč upiecť na sviatočné domáce raňajky.

Suroviny:

  • 300 g hladkej múky
  • 130 g masla
  • 70 g cukru
  • 1 vajce a 1 žĺtok
  • štipka soli
  • škorica
  • 1/2 balíka kypriaceho prášku
  • 2 – 3 lyžice mlieka (vody)

Jablkový mrežovník

Postup:

Zo všetkých surovín spracujeme cesto, do ktorého postupne pridávame toľko mlieka alebo vody, aby bolo kompaktné. Cesto rozdelíme na dve časti, ak máme dostatok času, ideálne je uložiť ho na hodinu do chladu.

Časť cesta rozvaľkáme na požadovaný tvar, ideálne je piecť mrežovník v okrúhlej forme, no alternatívou je aj klasický plech. Rozvaľkané cesto pomocou valčeka prenesieme do formy tak, aby kraje presahovali spodnú časť plechu. Cesto popicháme vidličkou.

Priamo na cesto nastrúhame jablká na tenké prúžky, no použiť môžeme aj zavárané strúhané jablká. Jablká posypeme škoricou a v závislosti od kyslosti jabĺk aj cukrom. Druhú časť cesta si rozvaľkáme, nakrájame na pásiky, ktoré poukladáme na koláč v podobe mriežky.

So zvyšným cestom sa môžeme pohrať a povykrajovať z neho ľubovoľné tvary, ktorými ozdobíme koláč. Kraje cesta pozdĺž formy pritlačíme po okrajoch a spojíme ich tak so spodným plátom cesta. Jablkový koláč pečieme pomaly (pri teplote 170 stupňov) približne 40 minút. Podľa chuti pocukrujeme.

Jablká v miske, príprava na pečenie

Jablká v župane ako povolený sladký hriech

Ak máte prebytok jabĺk a túžite po naozaj sladkom dezerte, pripravte si škoricové jablká v župane. Obľúbená lahôdka z jabĺk v cestíčku vám na sklonku zimného dňa vyčarí úsmev na tvári.

Suroviny:

  • 5 jabĺk
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček mlieka
  • škoricový cukor
  • štipka soli
  • olej
  • med

Jablká v župane

Postup:

Jablká ošúpeme, zo stredu vyberieme jadrovník a vykrojíme všetky nepekné časti. Jablká nakrájame na 1 cm kolieska a obalíme ich v škoricovom cukre. Mlieko vymiešame s vaječnými žĺtkami, pridáme múku a štipku soli. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý jemne zamiešame do cesta. Plátky jabĺk obalíme v cestíčku a vyprážame. Ešte teplé polejeme medom a podávame.

Chutná vianočná bodka: Vianočný punč s jablkami

Suroviny:

  • 600 ml uvareného čierneho čaju
  • 200 ml červeného vína
  • 2 jablká
  • 1 citrón
  • klinčeky, škorica, cukor

Vianočný punč

Postup:

Pripravíme si klasický čierny čaj, do ktorého za horúca pridáme cukor, škoricu, klinčeky a nakrájané jablko. Zmes varíme cca 5 minút, pridáme víno, pár citrónových plátkov. Zvyšok citróna si odšťavíme a dolejeme k zmesi, privedieme k bodu varu a odstavíme. Podávame horúce v obľúbených hrnčekoch s kúskami uvarených jabĺk a s plátkom citróna.

Jabĺčková dekorácia v podobe svietnika

Svietnik z jablka

Jablko si v okolí stopky narežeme tak, aby sme odstránili šupu aj stopku. Lyžičkou v ňom vydlabeme priestor vhodný pre veľkosť čajovej sviečky a vložíme ju do jabĺčka. Okolo sviečky môžeme do jablka napichať voňavé klinčeky, šípky či efektný badián.

Prajeme vám krásne Vianoce prevoňané škoricou, vanilkou, jabĺčkami. Užite si ich v pokoji a zdraví!

 

 

Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock