Dajte kompostovaniu zelenú: Čo patrí do kompostu a čo nie?

Dá sa povedať, že kompostovanie je pre väčšinu záhradkárov najlepší a najdostupnejší spôsob spracovania záhradných aj kuchynských odpadov. Aby premena materiálov prebiehala podľa našich predstáv, je nutné dodržať niekoľko dôležitých pravidiel.

Kompostovanie lístia a rastlinných zvyškov
Foto: iStock

Určite do kompostu nepatrí všetko, čo vyprodukujeme v kuchyni alebo čo vyrastie v záhrade. Otvorený kompostér by nemal byť vystavený prívalovým dažďom alebo extrémnemu slnečnému úpalu, dobrou voľbou je mierne pritienené stanovište v zákryte stromov.

Efektívne rozkladanie rastlinnej hmoty a premenu na humus podporíme striedaním materiálov s odlišnými vlastnosťami. Veľké množstvo lístia alebo trávy je dobré vopred premiešať s popolom, kávovou usadeninou a so zeminou. Naopak, zlým rozhodnutím je kompostovanie týchto hmôt v silnej vrstve, keď dôjde k ich zapareniu.

Čo do kompostu patrí?

  • opadané lístie
  • jemne pokosená tráva
  • nekvitnúca burina
  • zemina a piesok
  • zvyšky zeleniny a ovocia bez chorôb a škodcov
  • podstielka domácich zvierat a hnoj
  • kuchynské zvyšky bez tukov a mäsa
  • kávová usadenina
  • čajové vrecká z kompostovateľného materiálu
  • drvené vaječné škrupiny
  • jemná drevitá drvina a hobliny
  • drevný popol
  • seno
Kompostér v záhrade
Foto: iStock

Čo do kompostu nepatrí?

  • kvitnúce buriny
  • mačacie podstielka a psie výkaly
  • mäso a akékoľvek varené potraviny
  • hrubšie drevo
  • chorobami a škodcami napadnutá zelenina a vňať

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada