Cuketový recept, ktorý si okamžite zamilujete

Cuketa je všestranná zelenina a v kuchyni sa dá využiť na množstvo spôsobov. Vyskúšali ste ju už zapiecť s chlebom, paradajkami, olivami a syrom? Neváhajte a pripravte si toto ideálne letné jedlo.

Cuketa zapekaná s chlebom

Suroviny:

  • 1-2 cukety
  • 3 krajce chleba
  • kúsok oravskej slaninky (dá sa vynechať)
  • 1 cibuľa
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 100g olív
  • 100g tvrdého syra (najlepší je cheddar)
  • 1 vajce,
  • 3PL mlieko alebo šľahačková smotana
  • 60g maslo
  • soľ,
  • biele mleté korenie
  • bazalka, tymián, oregano…
  • olivový olej
  • paradajky
  • mozzarella, prípadne tvrdý syr

Postup prípravy

Chlieb pokrájame na kocky a dáme do misky. V inej miske rozšľaháme vajce, pridáme smotanu (alebo mlieko) a vlažné rozpustené maslo. Touto zmesou polejeme pokrájaný chlieb a necháme vsiaknuť. Chlieb má len jemne nasiaknuť, nie rozpadnúť sa.

Na kocky, alebo kolieska pokrájame aj cuketu a zmiešame s pokrájanou cibuľou, nasekaným cesnakom, kúskami slaninky, postrúhaným cheddarom, bylinkami a olivami. Dochutíme soľou a mletým bielym korením. Dobre premiešame. K cukete opatrne pridáme pripravený chlieb a vlejeme pár lyžíc olivového oleja. Vznikne skôr sypká ako vlhká zmes, ale tak to má byť.

Misu na zapekanie vymastíme maslom a hmotu do nej „utľapkáme“. Na vrch poukladáme na plátky pokrájané paradajky, prípadne celé cherry rajčiny, zakryjeme alobalom a dáme piecť na cca 30-40 minút.

Potom odkryjeme, na vrch poukladáme plátky mozzarelly, alebo zasypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť ešte na 5-10 minút. Chlieb zaujímavo schrumkavie a konečný efekt je naozaj výborný. Dobrú chuť!

 

 

Text: Michaela Horanová
Foto: isifa/Shutterstock