Cícer: Dá sa pestovať aj na Slovensku?

Mám veľmi rada cícer. Dal by sa dopestovať aj v našich podmienkach? Akú starostlivosť si vyžaduje?
Mária P., Banská Bystrica

Cícer, rastlina

Hoci cícer baraní (Cicer arietinum) pochádza zo suchých a teplých oblastí Ázie, dá sa pestovať aj u nás. Pestujeme ho podobne ako hrach, s tým rozdielom, že je trochu náročnejší na svetlo aj teplo. Je citlivý na nízke teploty a nadbytok vlahy. Vyhovujú mu ľahšie, piesčité pôdy zásobené minerálnymi živinami. Neznáša priame hnojenie vápnikom a maštaľným hnojom.

Inšpirujte sa: Tekvicový šalát s cícerom

Cícer vysievame, keď má pôda teplotu 8 až 10 °C, teda asi v polovici apríla, do hĺbky 3 až 5 cm a do riadkov vzdialených 25 cm. Rastliny dorastajú do výšky 60 cm, korení až do hĺbky 1 m. Vegetačné obdobie cíceru je 80 až 100 dní. Na jednom mieste ho pestujeme najskôr o štyri roky. Struky sú krátke, obyčajne dvojsemenné, semená guľaté (čierne, tmavohnedé, ale aj ako biela káva). Zberáme ich v tzv. žltej zrelosti, prezreté sa totiž aj po namočení ťažko varia.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: cícer