Baklažán má dlhšie vegetačné obdobie, preto ho môžeme vysievať už koncom februára

Baklažán patrí k vyhľadávanej teplomilnej zelenine. Plody, ktoré majú rôznu veľkosť, tvar či sfarbenie, dozrievajú počas leta.

Baklažán

Dajú sa variť, dusiť, grilovať a zapekať. Neustále však pribúdajú aj ďalšie možnosti a recepty, ako plody spracovať. Ide o chutnú a zdravú zeleninu, a to je jeden z dôvodov, prečo jej dať v tohtoročnej sezóne príležitosť.

Baklažán (Solanum melongena) rastie najlepšie na slnečných a teplých miestach, na hriadkach alebo aj v skleníkoch a fóliovníkoch. V krytých priestoroch môžeme získať vyššiu úrodu. Bohato rodiace rastliny si vypestujeme z kvalitných priesad, ktoré sa dajú kúpiť koncom jari alebo si ich vypestujeme svojpomocne. Začať však musíme čím skôr, pretože mladé rastliny potrebujú na svoj vývoj dlhší čas. V predaji sú semená rôznych odrôd baklažánu, vybrať si môžeme napríklad podľa veľkosti plodu.

Ako vysiať baklažánové osivo

1. Substrát

Výsev baklažánu, substrát

Substrát nasypeme do čistej výsevnej misky. Použime čerstvý supresívny substrát určený na výsevy a množenie.

2. Výsev

Výsev baklažánu

Osivo baklažánu vysypeme z vrecúška do dlane a potom ho rovnomerne vysejeme na povrch substrátu. Zasypeme tenšou vrstvou a utlačíme.

3. Závlaha

Výsev baklažánu - závlaha

Vlaha je dôležitým predpokladom rýchleho klíčenia semien. Na zavlažovanie môžeme použiť aj rozprašovač, aby sme semená nevyplavili.

4. Priehľadná fólia

Výsev baklažánu - zakrytie fóliou

Zakrytie priehľadnou fóliou podporí vytvorenie optimálnych podmienok na klíčenie. Výsevnú misku potom umiestnime na teplejšie a ideálne aj svetlé miesto.

Semena klíčia už pri 13 °C, vyklíčia za 8 – 14 dní a optimálna denná teplota pri predpestovaní priesad je 20 – 25 °C a nočná 15 –18 °C, keď podrastú, presádzame po jednom do kelímkov alebo kvetináčov.

Dopestované sadenice môžeme vysádzať do skleníka už v druhej polovici apríla, na voľné hriadky až v druhej polovici mája, rovnako ako rajčiny a ostatnú teplomilnú zeleninu. Pri pestovaní vyštipujeme bočné výhonky, pričom ponecháme približne štyri kostrové vetvy.

Výber z osvedčených odrôd:

  • NERO – skorá až poloskorá odroda. Plody sú stredne veľké, tmavofialovej farby a lesklé.
  • LAURA – guľovité plody, farba šupky je tmavofialová.
  • GOBI – štíhle plody s fialovou šupkou. Ide o skoršiu a úrodnú odrodu.
  • TSAKONIKI – plody majú svetlejšiu šupu. Ide o nenáročnú a úrodnú odrodu.

 

Text: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada