Ako zužitkovať staršie jablká? Pripravte si chutný jablkovo-pórový šalát

Aj vám je ľúto uskladnených jabĺčok, ktoré dávno stratili lesk, krásu a pružnosť? Sem-tam „chytené“, koža zošúverená, chuť už nie je dokonalá. Okrem klasickej jablkovej štrúdle a voňavých jablkových koláčov môžete staršie jabĺčka použiť aj do chutného jablkovo-pórového šalátu.

Jablkovo-pórový šalát

Aj s láskou uskladnené jabĺčka počas pravidelného triedenia vyraďujeme mimo priamy konzum. Využiť ich môžeme na množstvo spôsobov. Kompót a výživa z jabĺk sú klasikou v nejednej domácnosti.

Postrúhané jablko môžeme pridať do takmer akéhokoľvek sladkého receptu. Pridaním jablka do cesta na koláč či muffiny sa cesto zvláčni, nadýcha a výsledkom bude ťažšie, vlhkejšie a chutnejšie cesto.

Univerzálne a zdravé

Jablká sú natoľko univerzálne a rôznorodé v chuti, že ich pokojne môžete využiť aj v „slanej“ kuchyni. Mimochodom, vedeli ste, že jedno stredne veľké jablko má obsah vitamínu C porovnateľný so zväzkom reďkoviek? Čím kyslejšia odroda, tým lepšie. Mimoriadne bohaté sú jablká aj na vlákninu, ich pravidelná konzumácia podporuje trávenie, predovšetkým, ak ich konzumujete neošúpané a ideálne v domácej kvalite. Jedno jablko denne sa odporúča ako prevencia voči civilizačným ochoreniam.

Jablkových receptov je neúrekom. Pravdepodobne uvažujete prakticky a recepty si vyberáte podľa množstva jabĺk, ktoré potrebujete minúť. Prvá voľba zvyčajne padne na sladké jedlá ako torta z jabĺk, no čo tak obmeniť tradičný jedálniček a zužitkovať jablká v slanom šaláte?

Dve jablká, jedno zvráskavené, jedno čerstvé

Recept na jablkovo-pórový šalát so syrom

Budeme potrebovať:

  • 3 jablká
  • 1 väčší pór
  • 100 g tvrdého syra
  • 1 mrkva
  • 1 malá konzerva kukurice
  • 1 kyslá smotana alebo biely jogurt
  • 1 tatárska omáčka
  • soľ, mleté čierne korenie

Jablkovo-pórový šalát

Postup

Pór umyjeme, prerežeme ho priečne na polovicu a nakrájame na tenké prúžky. Jablká nakrájame na drobné kocky, syr nastrúhame na hrubom strúhadle, mrkvu nastrúhame najemno. Všetko spolu dôkladne premiešame, pridáme kukuricu, smotanu, tatársku omáčku, soľ, korenie a ešte raz zmiešame.

Šalát je výborný ako príloha k hlavnému jedlu alebo ako sýta večera s chutným chlebíkom.

 

Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock

Tagy: jablká | mrkva | pór | šalát