Ako si poradiť s chrastavitosťou jabĺk?

Na starej jabloni sa nám urodili jablká, ale plody sú pokryté čiernymi fľakmi. Nestalo sa to prvý raz, no vždy boli fľaky iba na listoch, ktoré na jeseň opadli a jablká sa dali jesť. O čo ide a ako tomu zabrániť v ďalšom roku?

Chrastavitosť jabĺk

Podľa všetkého je vaša jabloň napadnutá chrastavitosťou jabĺk, ktorú spôsobuje huba Venturia inaegualis. Ak pre ňu nie sú veľmi priaznivé podmienky, huba napáda len listy, ktoré majú typické čierne škvrny. Po daždivej jari, a v tomto roku bol máj mimoriadne daždivý, sa dokáže infekcia hravo rozšíriť aj na plody, zdeformovať ich, posiať čiernymi škvrnami a spraviť z nich nejedlé.

Mohlo by vás zaujímať: Hubové choroby jabloní: Ako im predísť a ako ich riešiť?

Základnou prevenciou je na jeseň vždy zhrabať popadané lístie. Ak sa vám ochorenie cyklicky vracia, veľmi hube pomáhate tým, že lístie necháte pod stromom, prípadne infikované lístie dáte do kompostu. Počas zimy a v predjarí sa totiž na týchto listoch vytvoria plodničky so spórami, ktoré len čakajú na priaznivé podmienky, aby sa otvorili a spóry vyleteli do ovzdušia. Priaznivé podmienky sú daždivé dni a trocha vyššia teplota. A toto presne tohtoročný máj spĺňal stopercentne.

Chrastavitosť jabĺk

Zlá správa je, že pri náchylných odrodách, ako je ,Golden Delicious‘, ,Spartan‘ či ,Starkrimson‘, nestačí len pozberať na jeseň opadané lístie. Ak chceme s hubovou nákazou skoncovať definitívne, musíme siahnuť aj po chémii. Postrekujeme pritom minimálne dvakrát – tesne pred kvitnutím a hneď po odkvitnutí stromov, a to fungicídmi, ako je napríklad Discus alebo Baycor. V prípade daždivého počasia pridáme ešte dva cykly. Teda postrekujeme ešte raz po dvoch týždňoch od posledného postreku a potom znova po ďalších dvoch týždňoch.


 

Text: Martin Čurda
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada