Ovocné stromy ako jablone a hrušky zvyknú v lete pomerne bujne rásť. Júlový rez ich presvetlí a prevzdušnenie znižuje riziko vzniku hubových chorôb.
Foto: Shutterstock
Množstvo nových výhonkov zatieňuje plody a spôsobí, že sa zhorší prevzdušnenie koruny. Rastlina príliš veľa energie investuje do listov. Tento problém straty kompaktného tvaru a prehustenia sa často vyskytuje práve pri stromoch tvarovaných do špaliera, palmety či kordónu.
Prerezávanie počas leta ich v bujnom raste skôr obmedzuje, na rozdiel od zimného rezu, ktorý, naopak, podporuje rast nových výhonkov. Z tohto pohľadu je letný rez tvarovaných ovocných stromov dôležitejší ako zimný.
Krok za krokom: Letný rez tvarovaných ovocných stromov
1. Skontrolujeme pevnosť výhonkov
Skontrolujeme pevnosť nových výhonkov, či už sú drevnaté aspoň do tretiny ich dĺžky. Všímame si aj krátke výhony, ktoré môžu byť v ďalšom roku plodonosné, a preto ich neodstraňujeme.
Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World2. Odstránime vrchné časti nových výhonkov
Ostrými záhradníckymi nožnicami odstránime vrchné časti nových výhonkov nad približne tretím listom. Poradie listu počítame od miesta, kde výhonok vyrastá zo staršieho dreva.
Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World3. Odstránime výhonky rastúce z podpníka a kmienka
Odstránime všetky výhonky rastúce pod miestom vrúbľovania, sú totiž z podpníka. Miesto vrúbľovania je zvyčajne zhrubnuté miesto na kmienku. Odstránime aj výhonky z kmienka.
Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s WorldTop tip
Po orezaní akéhokoľvek ovocného stromu zhodnotíme množstvo rastúcich plodov. Ak ich je veľa, pustíme sa do prebierky. Výsledkom budú veľké a dobre živené plody a tiež sa vyhneme riziku zlomenia vetvičiek pod váhou ovocia.
V zhlukoch plodov nechávame jeden až dva plody. Vždy uprednostníme odstraňovanie malých, deformovaných alebo napadnutých plodov.
Takto režeme aj…
…tvarované jablone, ale termín rezu posunieme približne o mesiac neskôr. Odloženie do druhej polovice augusta spôsobí, že z orezaných vetvičiek nezačnú vyrastať nové výhonky, ktorých listy zakryjú zrejúce plody a spomalia proces zrenia….
…tvarované čerešne. Robíme tak až po zbere úrody, ale nie neskôr ako koncom augusta.
Text: Frances Tophill
Foto: isifa/Shutterstock, Sarah Cuttle/Gardener´s World
Zdroj: časopis Záhrada