Medvedí cesnak po celý rok: Nakladajte puky, fermentujte listy a uchovajte si jeho zdravú chuť

Medvedí cesnak už pomaly nahadzuje puky a chystá sa kvitnúť. Využite koniec jeho krátkej sezóny, nazbierajte si ho a urobte si zásobu aj na zimu.

Ako nakladať medvedí cesnak a jeho puky
Foto: Andrea Párkányová

Vedeli ste, že okrem voňavých listov môžete spracovať aj jeho púčiky pred kvitnutím a stonky? Naložte si ich do nálevu v podobe kapary. Listy zase môžete nechať fermentovať a v pohári skladovať aj niekoľko rokov.

Ako naložiť puky medvedieho cesnaku

Nakladané puky a stonky medvedieho cesnaku sú skvelé na dochutenie jedál, na ozdobu chlebíčkov, na pizzu, cestoviny alebo na jednohubky.

Postup

Uzatvorené puky zbavíme stoniek a opláchneme vodou. Pripravíme si nálev z vody, soli, cukru, bobkového listu a guličiek čierneho korenia podľa chuti, ktorý privedieme do varu. Chvíľu povaríme.

Spracovanie pukov a stoniek medvedieho cesnaku
Foto: Andrea Párkányová

Do vysterilizovaných pohárov navrstvíme puky a zalejeme pripraveným horúcim nálevom. Uzavrieme a necháme odstáť približne 2 týždne.

Ak chceme, aby vydržali čo najdlhšie, poháre sterilizujeme. Týmto spôsobom pripravíme aj stonky.

Nakladané stonky medvedieho cesnaku
Foto: Andrea Párkányová

Ako fermentovať listy medvedieho cesnaku

Ďalším spôsobom, ako uskladniť medvedí cesnak je fermentácia. Je to najstarší a najzdravší spôsob na uskladnenie a spracovanie, pri ktorom si najlepšie uchováva vitamín C.

Fermentovaný medvedí cesnak môžeme použiť ako prílohu k hlavnému jedlu, pridať ho do varenia alebo len tak si na ňom pochutiť namiesto kvasenej uhorky alebo kapusty.

Postup

Do vysterilizovanej sklenej nádoby naukladáme listy až po okraj, dobre ich postláčame. Prevarenou a vychladnutou vodou, v ktorej sme rozmiešali soľ, listy zalejeme asi centimeter pod okraj. Na 1 liter vody 2 polievkové lyžice soli.

Ako fermentovať listy medvedieho cesnaku
Foto: Andrea Párkányová

Vrch zaťažíme špajdľami v tvare kríža tak, aby boli celé ponorené vo vode. Pohár zavrieme a necháme pri izbovej teplote kvasiť približne 2 – 3 týždne. Ak je to potrebné, počas procesu dolievame slanú vodu.

Denne nádobu otvoríme, aby sa z nej uvoľnil vzduch, prípadne použijeme poháre určené na fermentáciu.

Fermentácia je hotová, keď listy začnú meniť farbu na tmavšiu. Takto pripravený medvedí cesnak vydrží niekoľko mesiacov až rokov.

Fermentované listy medvedieho cesnaku
Foto: Andrea Párkányová

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová