Zbavte sa kozonohy chutným spôsobom! Pripravte si polievku, ľadový čaj alebo iný zo 7 netradičných receptov

Radi by ste sa zbavili kozonohy, ktorá sa vám rozrastá v záhrade? Namiesto boja s touto burinou ju využite v kuchyni a vyskúšajte jeden z našich chutných receptov.

Recepty s kozonohou hostcovou
Kozonoha, alebo inak bršlica či kozia noha, je liečivou burinou aj chutnou divou zeleninou. Foto: Andrea Párkányová

Kozonoha hostcová, známa aj ako bršlica, sa považuje za burinu, ktorej sa dá len ťažko zbaviť. Nájdeme ju predovšetkým na tienistých a vlhkých miestach. Jej latinský názov Aegopodium podagraria je odvodený z grécke aigos (koza) a apodos (noha), pretože tvar jej okvetných lístkov pripomína odtlačok kozieho kopýtka.

Kozonoha má tiež prívlastok lúčny či lesný zeler. Má aj liečivé schopnosti a dá sa jesť ako divá zelenina. Mladé listy chuťou pripomínajú petržlen a jej stopka stonkový zeler.

Burina s väčším obsahom vitamínu C ako šalát alebo citrón

Kozonoha je bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje až 15-krát viac vitamínu C ako hlávkový šalát a štyrikrát viac ako citrón! Okrem toho je zdrojom vitamínu A, železa, horčíka, vápnika a mangánu. Jej listy majú prirodzený obsah chlorofylu.

Vedeli ste, že?

Kozonoha sa považuje za prírodný dezodorant, pretože napomáha k eliminácii potenia.

Táto liečivá burina podporuje metabolizmus, odkyslenie organizmu, zbavuje telo toxínov a pomáha pri dne – podporuje zvýšené vylučovanie solí kyseliny močovej. Má močopudné účinky, čím detoxikuje organizmus. Okrem iného sa používa aj pri hemoroidoch, kŕčových žilách a na hnisajúce rany. Nájdeme ju aj v zmesiach diuretických, protireumatických a krv čistiacich čajov. Rozdrvené listy sa aplikujú pri bodnutí hmyzom a popáleninách. Priaznivo pôsobí na obehovú sústavu a podporuje produkciu hemoglobínu.

Zber kozonohy hostcovej do prúteného košíka
Najlahodnejšie sú mladé listy, ktoré majú aromatickú koreňovú chuť. Foto: Andrea Párkányová

Ako využiť kozonohu v kuchyni?

Kozonoha má pestré využitie aj v kuchyni, a to v teplej aj v studenej forme. Jej listy môžeme pridať do polievok, prívarkov, nátierok, urobiť z nich pesto alebo len tak na chlebík. Alebo ich pridáme do šalátov spolu s rímskym šalátom, polníčkom, s lístkami bazalky, so špenátom alebo mrkvou. Vyskúšajte ich zakomponovať aj do smoothie.

Najlahodnejšie sú mladé listy, ktoré majú aromatickú koreňovú chuť. Sušená aj čerstvá kozonoha je skvelou náhradou petržlenu či zeleru vo všetkých zeleninových jedlách. Navyše si z nej môžeme vyrobiť vlastné polievkové korenie alebo bylinkovú soľ.

Listy kozonohy na krajci chleba
Listy môžeme zjesť aj len tak na chlebíku. Foto: Andrea Párkányová

7 chutných receptov z kozonohy

Krémová polievka z kozonohy

Budeme potrebovať

  • 1-2 väčšie hrste mladých listov kozonohy
  • 500 gramov zemiakov
  • drvenú rascu a soľ
  • kyslú smotanu

Postup prípravy polievky

Zemiaky nakrájame na kocky a necháme variť spolu s polovicou kávovej lyžičky drvenej rasce. Keď zemiaky zmäknú, hrniec odstavíme a tyčovým mixérom ich rozmixujeme do hladka. Pridáme umyté listy kozonohy, znovu rozmixujeme a ochutíme soľou a obľúbeným korením. Podľa potreby pridáme mlieko alebo smotanu. Dochutíme lyžičkou kyslej smotany.

Ľadový čaj s kozonohou

Z kozonohy si môžeme pripraviť osviežujúci a zároveň zdravý nápoj. Najprv si spravíme nálev z kozonohy, medovky, mäty a žihľavy. Môžeme ho osladiť medom alebo cukrom, prípadne pridať trochu jablkovej šťavy a ľadu. Ďalší variant s jablkovou šťavou si pripravíme nasledovne:

Budeme potrebovať

  • 2 plné hrste kozonohy
  • 1 liter jablkovej šťavy
  • 500 ml perlivej sódy
  • citrónová šťava

Postup prípravy ľadového čaju

Do jablkovej šťavy pridáme kozonohu a necháme odstáť 3 až 6 hodín. Potom bylinky vyberieme a pridáme sódu a citrónovú šťavu.

Čaj s kozonohou
Z kozonohy, banánu a kokosového mlieka si môžeme pripraviť zdravé smoothie. Foto: Andrea Párkányová

Čipsy z kozonohy

Umyté a osušené listy kozonohy osmažíme na oleji do chrumkava. Následne ich obalíme v koreniacej zmesi z údenej papriky, cesnaku, soli a kari.

Listy môžeme opiecť aj v rúre. Zmiešame si olej so soľou a obľúbenými bylinkami. Listy v tejto zmesi obalíme, prestrieme na papier na pečenie a upečieme.

Pesto z kozonohy

Budeme potrebovať

  • 4 hrste listov kozonohy
  • 150 ml olivového alebo slnečnicového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • píniové oriešky a slnečnicové semienka
  • soľ

Postup prípravy pesta

Umyté listy kozonohy rozmixujeme. Pridáme cesnak, olej, píniové oriešky a slnečnicové semienka. Všetko rozmiešame do hladka. Podľa chuti pridáme soľ.

Kvasená kozonoha

Jednoduchý spôsob, ako si uchovať kozonohu na zimu, je naložiť ju podobne ako kapustu.  Vďaka fermentácii získa výraznejšiu chuť. V tejto úprave ju môžeme podávať samotnú alebo ako prílohu k jedlu.

Kvasená a zaváraná kozonoha v sklenenom pohári
Fermentované listy kozonohy si môžeme odložiť na zimu. Foto: Andrea Párkányová

Dusená kozonoha

Dusenú kozonohu si pripravíme podobne ako špenát. Na oleji osmažíme cibuľu, pridáme umyté listy kozonohy, mierne podlejeme vodou, osolíme a dusíme do zmäknutia listov. Ochutíme cesnakom a bylinkami. Podávame s ryžou alebo zemiakmi. Dusenú zmes môžeme použiť aj ako náplň do slaných koláčov, závinov či palaciniek.

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku