4 spôsoby, ako využiť úrodu hrášku a pripraviť si zdravé jarné jedlá

Hoci často vnímame hrášok len ako občasné spestrenie jedálneho lístka, kvôli jeho blahodarným účinkom by jeho konzumácia mala byť pravidelná. Inšpirujte sa našimi receptmi.

Recepty s hráškom
Foto: iStock

Hrášková polievka

Počet porcií: 4

Budeme potrebovať

  • 1 lyžička repkového oleja
  • 1 ks žltej cibule
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 500 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
  • 120 ml šľahačkovej smotany
  • soľ a korenie

Postup

V strednom hrnci rozohrejeme lyžičku repkového oleja, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a smažíme ju na miernom plameni, kým nezosklovatie. Spenenú cibuľu zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme do varu.

Do hrnca pridáme hrášok, plameň znížime na stredný stupeň a varíme ešte asi 10 minút. Pridáme smotanu a varíme ďalších 5 minút. Uvarenú polievku rozmixujeme ponorným tyčovým mixérom dohladka. Podľa chuti osolíme a okoreníme.

Hrášková polievka
Hrášková polievka Foto: iStock

Tip

Polievku môžeme ozdobiť nahrubo nasekanými lístkami mäty. Na ozdobu môžeme použiť aj hrášok a smotanu.

Cestoviny s hráškom a mätou

Počet porcií: 4

Budeme potrebovať

  • 350 g cestovín, ideálne orecchiete
  • 30 g masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • svetlá časť póru
  • 2 šálky hrášku – čerstvo vylúpaného
  • 1 hrsť čerstvej mäty
  • 1 šálka nastrúhaného parmezánu
  • olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie, podľa chuti
  • bazalkové lístky na ozdobu

Postup

Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale tak, aby boli al dente. Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja a maslo, pridáme rozdrvený strúčik cesnaku, najemno nakrájanú svetlú časť póru a smažíme domäkka. Pridáme hrášok, osolíme, okoreníme, podlejeme trochou vody a varíme, až kým hrášok nezmäkne.

Zo zmesi odoberieme dve väčšie lyžice zmesi s hráškom a zvyšok spolu s mätou a so syrom rozmixujeme na kašu, prepasírujeme ju cez sitko.

Rozmixovanú kašu pridáme spolu s odloženou hráškovou zmesou do uvarených cestovín a zľahka premiešame. Jednotlivé porcie ozdobíme lístkami čerstvej bazalky a hneď podávame.

Cestoviny s hráškom a mätou
Cestoviny s hráškom a mätou Foto: iStock

Hrianky s hráškovým krémom

Počet porcií: 2

Budeme potrebovať

  • 100 g hrášku, čerstvého alebo mrazeného
  • 20 g parmezánu
  • 1 lyžičica citrónovej šťavy
  • olivový olej
  • čerstvá mäta
  • soľ a čierne korenie
  • 4 ks hrianok

Postup

Hrášok povaríme asi 2 minúty v hrnci alebo na pare tak, aby zmäkol. Zmäknutý hrášok roztlačíme vidličkou, prípadne v mažiari premiešame s lístkami čerstvej mäty. Hrášok a mätu vymiešame na kašu. Ak nám prekážajú hrachové šupky, stačí kašu prepasírovať cez sitko.

K hráškovo-mätovej zmesi pridáme najemno nastrúhaný parmezán a pol lyžice olivového oleja. Podľa chuti pokvapkáme citrónovou šťavou, posolíme a okoreníme. Všetko spolu dobre premiešame. Hráškový krém podávame na teplej hrianke potretej cesnakom.

Hrianky s hráškovým krémom
Hrianky s hráškovým krémom Foto: Shutterstock

Hráškové rizoto

Počet porcií: 4

Budeme potrebovať

  • ryža – guľatozrnná, Arborio
  • mrazený hrášok
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • cca 1,5 l vývaru
  • 1 ks šalotky
  • maslo
  • parmezán
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie

Postup

V hlbokej panvici rozohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú šalotku. Potom prisypeme ryžu, premiešame. Po chvíli prilejeme víno a necháme ho odpariť. Podľa chuti osolíme a okoreníme.

Zalejeme vývarom tak, aby bola ryža ponorená. Vývar necháme opäť odpariť a postupne podlievame, kým ryža nezmäkne. Potom prisypeme hrášok, pridáme maslo, panvicu odstavíme a všetko spolu premiešame.

Nakoniec k rizotu prisypeme nastrúhaný parmezán a necháme ho rozpustiť. Dáme na tanier, pridáme kvapku olivového oleja a ozdobíme hoblinkami parmezánu.

Hráškové rizoto
Hráškové rizoto Foto: iStock

Galéria k článku

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock, Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: hrach | polievka | recept