4 osvedčené tipy na veľkú úrodu fazule

I keď fazuľa nemá vysoké nároky na pôdu, nie vždy sa záhradkárom pri jej pestovaní darí. Vďaka týmto osvedčeným tipom sa dočká úrody i začiatočník.

Popínavá fazuľa
Foto: Shutterstock

1. Výsev

Semená väčšiny odrôd vysievame od mája do júna, pokojne aj priebežne. Vysiať môžeme aj koncom augusta, rastliny väčšinou ešte stihnú výdatne zaplodiť.

Kríčkovú fazuľu vysievame zvyčajne do jamky po troch kusoch, do hĺbky 4 až 5 cm. Medzery medzi semenami majú byť 5 cm. Jamky majú byť v trojspone vo vzdialenosti 40 cm. Popínavé odrody vysievame k opore buď do riadka do hĺbky 5 až 7 cm, medzery medzi rastlinami necháme 60 až 80 cm, alebo do kruhu, pričom si pripravíme kruhovú konštrukciu.

2. Okopávanie a zálievka

Kyprenie patrí k základným postupom, ktorý smeruje k veľkej úrode aj zdravým rastlinám, čo vedeli už naše babičky. Pokiaľ nie je povrch pôdy pokrytý mulčom, rastliny občas odburiníme a okopeme, nezasahujeme však do koreňového systému.

Narušenie pôdy je dôležitou prevenciou proti klíčeniu burín i proti tvorbe pôdneho prísušku. Ten, hlavne pri ťažkých ílovitých pôdach, bráni vsakovaniu dažďovej vody aj prevzdušneniu pôdy.

Podmienkou bohatej úrody je dôkladná zálievka, a to hlavne v čase kvetu. Tá by nemala byť veľmi častá, naopak, záhon zalejeme len raz alebo dvakrát za týždeň, ale výdatne, aby voda vsiakla do hĺbky.

Okopávanie fazule
Kyprenie a zalievanie fazule patrí k základným postupom, ktoré smerujú k veľkej úrode. Foto: Shutterstock

3. Vyväzovanie popínavých odrôd

Keď vysejeme semená popínavej fazule k akejkoľvek opore, väčšinou sa už nemusíme starať o spôsob jej rastu. Problém nastáva vo chvíli, keď sa v blízkosti nachádza aj iný predmet alebo rastlina, po ktorej sa fazuľa dokáže popínať, alebo keď je opora príliš nízka a výhonok ju prerastie. Fazuľu jednoducho z nechcenej „opory“ odoberieme a priviažeme k bambusovej alebo plastovej opore, či ku konštrukcii z prútov. Nízku oporu môžeme predĺžiť napríklad bambusovou tyčou.

Priväzovanie popínavej fazule
Foto: Shutterstock

4. Úroda

Celé struky sa zbierajú priebežne niekoľko týždňov. Ich „zrelosť“ poznáme podľa toho, že po ohnutí „chrumkavo“ prasknú a nie sú extrémne húževnaté. Zberať môžeme aj pomerne mladé struky, ktoré sa mimoriadne dobre hodia do niektorých pokrmov. Rastliny sú krehké, preto sa struky oplatí odstrihávať.

Odrody pestované na semeno dozrievajú až potom, čo struk zmení farbu na žltú až žltohnedú a dajú sa nahmatať veľké semená, ktoré majú byť pevné a už na pohľad plne vyvinuté.

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shuttestock
Zdroj: časopis Záhrada