7 jarných kvetov v netypickom štýle

Bežné jarné rastliny netreba zvlášť vymenovávať. Predstavíme vám však menej známe druhy či netypické kultivary. 

7 jarných kvetov v netypickom štýle

Trvalky

Vysádzame: III – X

Veternica 

Medzi trvalkovými veternicami nájdeme druhy kvitnúce v rôznych termínoch v roku. K tým jarným patria veternica hájna (Anemone nemorosa) a veternica vznešená (Anemone blanda). Sú nižšieho vzrastu a vysadené do skupín sa rozrastajú do „kobercov“, ktoré sú zjari krásne rozkvitnuté. Môžeme ich vysadiť ako podrast k listnatým kríkom či nižším stromom do dobre priepustnej pôdy obohatenej o humus.

Veternica

Veternica vznešená, pôvodom z Grécka a Turecka, tvorí pod zemou malé hľúzky a dosahuje výšku cca 20 cm. Farbu kvetov veľkých cca 3,5 cm si môžeme vybrať podľa kultivaru – od bielej cez ružovú a červenú až po modrú. Uprednostňuje slnečné stanovište, aj keď aspoň časť dňa pritienené. Sadíme ju i do skalky. Pri kúpe konkrétneho kultivaru sa informujme o jeho mrazuvzdornosti. V studených oblastiach však veternicu vznešenú v každom prípade na zimu prikrývame suchým rastlinným materiálom.


Veternicu hájnu, pôvodom z Európy, vysadíme do polotieňa. Pod zemou tvorí zhrubnuté pakorene, takzvané rizómy, ktorými sa i rozmnožuje. Je celkom mrazuvzdorná. Na výber sú kultivary s bielymi, fialkovými a jemne modrými kvetmi.

Čemerica

Čemerice sa v posledných rokoch dostali do povedomia. Ich krásne trsy a veľmi skoro kvitnúce kvety (neraz i počas slabej zimy) sú spestrením záhonov v predjarných mesiacoch. Najčastejšie sa pestujú jednoduché kvety v odtieňoch zelenej až fialovej. Čemerica patrí k dlhovekým trvalkám. Ak jej vyhovuje stanovište, časom vytvára mohutné trsy.

Čemerica

Kultivar čemerice Helleborus x hybridus Double Ellen Red je netypický nielen farbou kvetu, ale i množstvom okvetných lístkov, čo z neho robí vzácneho sólistu predjarnej výsadby. Rovnako ako ostatné čemerice ho vysadíme do polotieňa až svetlého tieňa do humóznej a priepustnej pôdy.

Cibuľoviny

Vysádzame: IX – XI

Tulipán

Tulipány pozná každý. Tento rod je veľmi bohatý na kultivary. Vybrať si môžeme takmer zo všetkých farieb, dokonca existujú tmavé indigovomodré kvetné lupene. Šľachtené cibule vyberáme z pôdy každý rok v čase, keď prirodzene zatiahnu. Nie každý príde na chuť kvetným lupienkom, ktorých krása je postavená na akejsi tvarovej i farebnej deformácii, ale je to jeden zo smerov, kam sa šľachtitelia uberajú.

Tulipán

Zaujímavé sú i kultivary s niekoľkonásobne zvýšeným množstvom lupeňov, ktoré z diaľky pripomínajú kvety ruží či plnokvetých iskerníkov.

Biely narcis

Na rozdiel od tulipánov sa narcisy pomerne verne držia svojho pôvodného tvaru i žltej farby. No i tu sa nájdu jedince vybočujúce z radu. Zaujímavú obmenu nám do záhrady vnesú kultivary s menšími alebo väčšími kvetmi či bielou farbou lupeňov.

Narcis

Atyp predstavujú i farebné variácie na podklade bielej, žltej a oranžovej. V ponuke nájdeme i plnokveté kultivary, pričom lupene navyše sa vyvíjajú namiesto typického kalichového stredu.

Bledavka

Túto nenápadnú cibuľovinu môžeme pestovať v polotieni medzi pučiacimi trvalkami či pod porastom kríkov. Rastlina tvorí na jar trsy s výškou cca 20 cm. Jednotlivé stonky nesú niekoľko drobných hviezdičkovitých kvietkov s priemerom cca 2,5 cm.

Bledavka

Tenké listy po dokvitnutí relatívne rýchlo schnú a zo záhona sa stratia. Cibuľky sa nemusia vyberať a môžeme ich na stanovišti ponechať dlhodobo.

Dvojročky

Vysádzame: II – IV

Sirôtky

Tieto stálice každej jari sa neustále rozširujú o ďalšie a ďalšie kultivary. Kým snaha šľachtiteľov sa v minulosti zameriavala na farebnú rôznorodosť a zväčšovanie kvetu, momentálne sa do popredia dostávajú kultivary s malými lístkami a kvetmi. Ich prednosťou nie je veľkosť, ale množstvo kvetov a kompaktnosť rastu. Škoda len, že patria medzi dvojročné rastliny.

Sirôtky

Vysievajú sa v druhej polovici leta, prezimujú vo fóliovníku, studenom skleníku alebo prikryté čečinou v záhone. Hneď na jar rozkvitajú. Začiatkom leta ale celá rastlina postupne odumiera. Vtedy ju v záhone alebo v kvetináči nahradíme letničkami.

Sedmokráska

Klasických sedmokrások máme zväčša veľa v trávniku, kde sú milým spestrením. No plnokveté kvety v tvare polgule sú vítanou zmenou každodennosti najmä v jarných kvetinových výsadbách a košíčkoch.

Sedmokrásky

Dostupné sú v bielej, ružovej až červenej farbe. Tieto sedmokrásky sa pestujú ako dvojročné rastliny, podobne ako sirôtky.

 

 

Text: Ing. Monika Králová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada