Prírodné oleje a ochrana dreva

Použitie prírodných olejov a materiálov na ich báze umožňujú drevu zachovať jeho jedinečnú a neopakovateľnú krásu. A pokiaľ mu budete venovať pravidelnú údržbu, tak drevo dokáže vzdorovať nepriazni počasia dlhé desaťročia.

Prírodné oleje a ochrana dreva

V ponuke výrobcu COLORLAK je množstvo materiálov, ktoré sú postavené práve na prírodných olejoch a ďalších obnoviteľných zdrojoch, ktoré svoju prívetivosť k životnému prostrediu majú zakódovanú priamo v sebe. Tieto oleje a lazúry, ako napr. PROFI Olejová lazúra O1020 alebo LUSONOL S1023 sa vpíjajú hlboko do štruktúry dreva a vytvárajú tak veľmi silnú a dlhodobú ochranu.

Predstavujeme vám jednu z noviniek COLORLAKu z roku 2018
TERASOIL O1014, bezfarebný olej na terasy s UV ochranou.

Prírodné oleje a ochrana dreva

Použitie:

TERASOIL O1014 je špičková bezfarebná zmes prírodných olejov určená k odolnému a hĺbkovému ošetreniu, ochrane a konzervácii povrchovo neošetreného dreva v exteriéri, prípadne aj v interiéri. TERASOIL slúži ako vysokokvalitná ochrana nového aj starého dreva na terasách, záhradnom nábytku (stoly, stoličky, lavice), fasádnych obkladoch, plotoch, pergolách ale aj na vonkajšom obložení sáun z exotických ale aj tuzemských drevín. TERASOIL drevo regeneruje, ošetruje a oživuje jeho starý, zašednutý a matný povrch. Olej je vhodný na všetky druhy dreva (mäkké aj tvrdé) tuzemského pôvodu, ale obzvlášť na exotické a tvrdé drevo, ktorému poskytuje prirodzený vzhľad a výbornú ochranu voči vode, vplyvu počasia a UV žiareniu (zvýšená odolnosť). Olej príjemne vonia a má optimálnu konzistenciu, ktorá preniká hlboko do dreva a zachováva jeho jedinečnú kresbu a štruktúru. Nevytvára teda na povrchu lakový film a drevo môže prirodzene „dýchať“.

Prírodné oleje a ochrana dreva

Prednosti:

  • Ideálny prostriedok na ošetrovanie terás a záhradného nábytku z tvrdého dreva
  • Vysoká penetračná schopnosť – olej vsiakne do hĺbky a drevo neobmedzene dýcha
  • Po vyschnutí je bez zápachu, odpudzuje vodu a nečistoty
  • Regeneruje starý, zašednutý, matný povrch dreva
  • Oživuje prírodnú kresbu dreva
  • Vytvára rovnomerný, hodvábny povrch
  • Pre použitie v interiéri aj exteriéri

Nanášanie:

Povrch dreva vyčistite, umyte, nechajte uschnúť a eventuálne ľahko prebrúste brúsnym papierom alebo brúsnym rúnom. V prípade zašednutého dreva odporúčame použiť najskôr Odšeďovač dreva z produkcie COLORLAK-u. Pred nanášaním oleja musí byť povrch dreva úplne suchý (po daždi nechajte drevo schnúť aspoň 48 hodín), čistý a zbavený prachu. Nové drevo odporúčame napustiť TERASOILom dvakrát. Olej aplikujte čistým štetcom. Prebytočný olej môžete po cca 10 minútach zotrieť bavlnenou handričkou. Po zaschnutí prvej vrstvy, tj.po cca 5 hodinách naneste druhý náter. Ten nechajte preschnúť približne 24 hodín a počas tohto času nevystavujte drevo pôsobeniu dažďa.
Konzistencia oleja v plechovke je mierne rôsolovitá. Po premiešaní, prípadne pri natieraní TERASOIL zredne aby sa zabezpečilo jeho dokonalé vpíjanie do dreva.

Prírodné oleje a ochrana dreva

Údržba:

Na zachovanie prírodnej farby dreva a jeho ochrany je nevyhnutné drevo pravidelne ošetrovať TERASOILom. Olejovanie zabraňuje úplnému nežiadúcemu vyschnutiu dreva a opakovanie náteru závisí na mieste, intenzite a spôsobu používania dreveného výrobku. Všeobecne platí zásada, že náter dreva treba obnoviť (napustiť olejom) vo chvíli, keď povrch dreva zmatnie alebo voda prestane zostávať na povrchu vo forme kvapiek a začne sa vpíjať do dreva. Prvý náter odporúčame aplikovať najneskôr do jedného mesiaca od začiatku používania dreveného výrobku. Drevo olejujeme zásadne vyčistené. Odporúčame vizuálnu kontrolu stavu povrchu min. 1x ročne. V prípade výraznejšieho opotrebenia odstráňte nečistoty a celý povrch pretrite olejom 1-2x.

Teoretická výdatnosť: cca 10-15 m2/l v jednom nátere. Záleží na savosti a príprave povrchu dreva.

Prírodné oleje a ochrana dreva

Tu je aj praktická ukážka s použitím Odšeďovača na starej zašednutej terase a následným ošetrením a oživením dreva TERASOILom (postupný pohľad zľava).

 

 

Zdroj: PR článok spoločnosti COLORLAK, a.s.