Sladký čaj z hortenzie? Zoznámte sa s Oamacha, posvätným japonským kvetom

Rastliny sú príťažlivé a užitočné z mnohých dôvodov, pričom niekedy jeden druh skrýva viacero zaujímavých vlastností. Tak je to aj s hortenziou Oamacha. Čím je pre nás tak zaujímavá?

Hortenzia Oamacha
Hortenzia Oamacha Foto: Shutterstock

Okrem toho, že hortenzie sú pomerne vyhľadávané kvitnúce kry pre svoje výrazné súkvetia, tento druh má navyše, a prekvapivo, sladké listy!

Áno, čítate správne. Jej listy sladia podobne ako známa stévia. V Japonsku sa z nich pripravuje sladký nápoj nazývaný „nebeský čaj“ alebo „Buddhov čaj“, ktorý sa tradične podáva na sviatok Buddhových narodenín (8. apríla).

Hortenzia O Amacha alebo veľký sladký čaj

Botanicky ide o druh Hydrangea serrata amagiana, ktorý sa niekedy označuje ako H. macrophylla amagiana alebo Hydrangea x amagiana. V pomenovaní tejto rastliny je veľký zmätok, pričom jedným z preferovaných názvov je Hydrangea macrophylla angustata.

Jej japonské meno „O Amacha“ (niekedy ako Oamacha) znamená „veľký sladký čaj“ a odkazuje na obradné použitie sladkých listov pri príprave slávnostného čaju. Používajú sa predovšetkým mladé lístky, ktoré obsahujú felodulcín (C16H14O), látku až 200-krát sladšiu ako cukor, ktorú možno použiť ako jeho náhradu. Pripravený čaj tak neobsahuje žiadny cukor ani kalórie.

Staršie listy sa tiež sušia a po podrvení sa využívajú na ochucovanie jedál. Sladkosť sa vyvinie pri sušení alebo fermentácii listov.

V japonskom budhizme je táto hortenzia, podobne ako väčšina mýtických alebo živých bytostí, obdarovaná veľkou úctou a vážnosťou. Prirodzene sa vyskytuje v Japonsku, na hore Amagi, a postupne sa rozširuje aj do sveta.

Mladé listy hortenzie Oamacha na prípravu obradného čaju
Na prípravu čaju sa používajú najmä mladé listy, ktoré obsahujú felodulcín. Foto: Shutterstock

Ako ju pestovať

Hortenzia Oamacha znáša slnečné stanovištia, ak má dostatok vlahy, inak je vhodnejší polotieň. Toleruje väčšinu typov pôd, ale viac jej vyhovujú kyslejšie pôdy. Je mrazuvzdorná do -15°C, ale mladé rastliny sú ohrozené jarnými mrazmi pri rašení.

Dorastá do výšky cca 1,2 metra, v divočine až do 2 metrov, ak má vhodné podmienky. Kvitne od júna do augusta tanierovitými súkvetiami, ktoré lemujú nápadnejšie sterilné kvety. V strede sú sústredné plodné, drobnejšie kvietky. Ich farba je ružovofialová.

Japonská čajová hortenzia Oamacha
Kvitne od júna do augusta tanierovitými súkvetiami, ktoré lemujú nápadnejšie sterilné kvety. Foto: Shutterstock

Z vyššie uvedeného vyplýva, že tento druh hortenzie nie je univerzálne odolný, preto treba počítať jej citlivosťou na chlad. Vyberáme pre ňu miesto v chránených častiach záhrad, v teplejších oblastiach našej krajiny.  Niekedy sa uvádza aj jej odolnosť do -25 °C, ale takéto údaje nie vždy spoľahlivo vyjadrujú reálne danosti daných druhov. Situáciu sťažuje aj jej nejednoznačné pomenovanie.

Napriek tomu rozhodne stojí za pozornosť a je obohatením druhov hortenzií, ktoré poznáme a môžeme pestovať. Zároveň je trochu prekvapivým členom skupiny sladivých rastlín, zrejme najväčším, ak nie priamo najmohutnejším z celej tejto rodiny.

Čaj z hortenzie u nás

U nás je tento čaj zriedkavejší, no možno ho nájsť v niektorých čajovniach alebo špecializovaných obchodoch s orientálnym tovarom. Na prípravu šálky čaju stačí len jeden list, čo svedčí o jeho intenzívnej sladkej chuti.

Napriek tomu, že Amacha čaj je bezpečný, odporúčame ho konzumovať s mierou a pri špeciálnych príležitostiach. Ostatné druhy hortenzií obsahujú jedovaté zložky, preto nie sú na prípravu sladidla ani čaju vhodné.

Galéria k článku

Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock