Pozor na suvenír, ktorý si môžete priniesť z lesa. Lietajúci kliešť neohrozuje len zvieratá

Kuklorodka je hmyz, ktorý sa v posledných rokoch stal predmetom záujmu nielen entomológov, ale aj majiteľov domácich zvierat a milovníkov prírody.

Kliešte a kloše v lese
Kuklorodka sa môže stať nepozorovaným „suvenírom“, ktorý si prinesiete z prechádzky. Foto: Shutterstock

Tento hmyz, podobný kliešťovi, možno poznáte skôr pod hovorovými pomenovaniami: lietajúci kliešť, okrídlený kliešť, jelenia mucha, kloš jelení, lojnica alebo v angličtine deer fly.  Často sa vyskytuje v lesných oblastiach a môže sa stať nepozorovaným „suvenírom“, ktorý si prinesiete z prechádzky.

Vzhľad a biotop kuklorodky jelenej

Kuklorodka jelenia (Lipoptena cervi) je malý, približne 5 – 7 mm dlhý hmyz, ktorý má charakteristický plochý a oválny tvar tela. Jej farba sa pohybuje od svetlohnedej po tmavohnedú, pričom je pokrytá jemnými chĺpkami. Na svojich predných krídlach má špecifické znaky, ktoré jej umožňujú efektívne sa prispôsobiť prostrediu. Keď sa uchytí na hostiteľovi, stráca krídla.

Tento otravný parazit žije predovšetkým v lesných oblastiach a na lúkach, kde sa vyskytujú jeho hostitelia, najmä jelene a diviaky. Kuklorodky sa často nachádzajú v blízkosti vodných tokov a v oblastiach s bohatou vegetáciou.

Kuklorodka jelenia
Kuklorodka jelenia Foto: Shutterstock

Sú kuklorodky nebezpečné pre človeka a domáce zvieratá?

Kuklorodka jelenia je ektoparazit, ktorý môže spôsobovať určité zdravotné problémy pre ľudí a domáce zvieratá. U ľudí ich najčastejšie objavíme na pokožke hlavy, krku a na rukách, zatiaľ čo u psov sa zvyčajne nachádzajú na ušiach, krku a bruchu. Uštipnutie môže viesť k svrbeniu, zápalu a v niektorých prípadoch aj k alergickým reakciám.

Dodnes sa nedokázalo, že by boli kuklorodky hlavnými prenášačmi  vážnych chorôb, ako je napríklad lymská borelióza, ktorú šíria kliešte rodu Ixodes. Existujú však dôkazy o tom, že môžu prenášať iné baktérie, napríklad Bartonella schoenbuchensis, ktoré môžu vyvolať choroby prenosné zo zvierat na človeka.

Aké zdravotné problémy môžu spôsobiť?

Zdravotné problémy spôsobené kuklorodkami sa môžu líšiť v závislosti od individuálnych reakcií organizmu. U ľudí sa najčastejšie vyskytujú svrbenie, vyrážky a zápaly. V niektorých prípadoch môže dôjsť k rozvoju alergických reakcií, ktoré si vyžadujú okamžitú lekársku pomoc.

U psov môžu byť následky uštipnutia výraznejšie, najmä ak ich citlivá pokožka a imunitný systém reagujú na uštipnutie intenzívnejšie. Zvyčajne ide o svrbenie, zápaly a v niektorých prípadoch aj o infekcie, ak nie je rana správne ošetrená.

Ošetrenie rán po uštipnutí

Ak vás kuklorodka jelenia uhryzne, je dôležité ranu správne ošetriť. Najprv je potrebné miesto dôkladne umyť mydlom a vodou, aby sa odstránili všetky nečistoty. Následne môžete použiť antiseptický roztok na dezinfekciu rany.  V prípade, že sa objavia príznaky alergickej reakcie, ako sú opuchy alebo dýchacie ťažkosti, je potrebné okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

U domácich zvierat by ste mali ranu starostlivo skontrolovať, či nedošlo k infekcii. Ak si všimnete akékoľvek zmeny, ako sú začervenanie, opuch alebo hnis, mali by ste navštíviť veterinára.

Lietajúci kliešť alebo kloš
Jej uštipnutie môže viesť k svrbeniu, zápalu a v niektorých prípadoch aj k alergickým reakciám. Foto: Shutterstock

Prevencia a ochrana pred lietajúcimi kliešťami

Prevencia je najlepším spôsobom, ako sa pred týmto parazitom chrániť. Pri pobyte v prírode je vhodné nosiť dlhé oblečenie, ktoré zakrýva pokožku, a použiť repelenty účinné proti hmyzu. Okrem toho je dobré vyhýbať sa miestam s vysokou vegetáciou, kde sa kuklorodky často vyskytujú.

Ak máte domáce zvieratá, je dôležité pravidelne ich ošetrovať proti parazitom a vykonávať preventívne prehliadky, aby ste zistili prípadné uštipnutia.

Kuklorodky môžu zaliezať do vlasov, chlpov aj pod oblečenie, kde sa pevne uchytia svojimi háčikmi na končatinách, čo sťažuje ich odstránenie.

Aj keď riziko prenosu závažných ochorení je nízke, neváhajte konzultovať s veterinárom, ak sa objavia akékoľvek podozrivé príznaky. Návštevníci lesa by mali používať kvalitné repelenty a vhodné oblečenie na ochranu pred týmto nepríjemným hmyzom​.

Galéria k článku

Text: Mária Stromčeková
Foto: isifa/Shutterstock