Dobrých cuketových receptov nikdy nie je dosť. Týchto 5 sme vyskúšali za vás

Máte záhradu plnú cukety a neviete, čo s ňou? Táto chutná a zdravá zelenina ponúka nespočetné možnosti využitia v kuchyni. Objavte s nami nové recepty na jej prípravu, ktoré vás určite zaujmú.

Cuketové recepty
Z cukety si môžeme pripraviť rôzne jedlá na mnoho spôsobov. Foto: Andrea Párkányová

Cuketa patrí medzi zdravú a chutnú zeleninu. Najmä v lete by sme ju mali zaradiť do nášho jedálnička. Obsahuje množstvo minerálnych látok, ktoré počas horúčav vypotíme: najmä draslík, ktorý udržuje optimálnu hodnotu krvného tlaku, fosfor, horčík, vápnik, sodík, železo a zinok.

Z cukety si môžeme pripraviť rôzne jedlá na mnoho spôsobov, od vyprážania, zapekania s mäsom a syrom, plnenia až po prípravu placiek. Ak je ale úroda príliš veľká, strácajú sa nápady na jej prípravu. Prinášame ďalšie zaujímavé recepty.

Cuketová čalamáda

Budeme potrebovať

  • 2 kg cukety
  • 500 g papriky
  • 250 g mrkvy
  • 250 g cibule
  • 100 g cukru
  • 50 g soľ
  • 1 dl oleja
  • 1 dl octu

Postup

Zeleninu očistíme, z cukety odstránime jadierka. Spolu s mrkvou ju nahrubo nastrúhame. Cibuľu pokrájame a papriky narežeme na tenké pásiky. K zelenine pridáme ocot, cukor, olej a soľ. Necháme odstáť cca dve hodiny.

Zmes naplníme do pohárov, uzatvoríme a sterilizujeme 20 minút. Používame ako prílohu k rôznym mäsám, zemiakom alebo len samotnú.

Cuketová čalamáda
Cuketová čalamáda Foto: Andrea Párkányová

Cuketové špagety

Umytú cuketu aj spolu so šupkou pomocou špeciálnej škrabky nastrúhame na dlhé a tenké rezance.  Namiesto škrabky  môžeme použiť nôž, ktorým ju nakrájame na tenké dlhé špagety. Na panvicu dáme trocha olivového oleja, na ktorom orestujeme cesnak, pridáme špagety, osolíme a ešte restujeme približne 1 – ⁠2 minúty. Hotové špagety podávame posypané balkánskym syrom.

Priaznivci mäsa si môžu pripraviť verziu s mäsom. Nakrájanú cibuľku orestujeme na oleji, pridáme mleté mäso, lúpané paradajky, soľ a korenie. Udusíme cca 10 min., pridáme cesnak.

Cuketový džem

Budeme potrebovať

  • 1 kg cukety
  • 2 veľké citróny (šťava)
  • 500 g kryštálového cukru
  • balíček želírovacieho prípravku s pektínom (2 : 1)

Postup

Cukety ošúpeme, zbavíme semiačok a nakrájame na kocky. Z citrónov vytlačíme šťavu, dáme do hrnca a za stáleho miešania varíme, kým cuketa nezmäkne. Uvarenú cuketu  rozmixujeme  na hladkú zmes, pridáme cukor a želírovací prípravok podľa návodu na obale. Varíme do zhustnutia.

Horúci džem nalejeme do čistých a suchých pohárov. Zaviečkujeme, zabalíme balíme do deky a necháme vychladnúť.

Cuketový džem
Cuketový džem Foto: Andrea Párkányová

Cuketovo-syrové muffiny

Budeme potrebovať

  • 1 až 1½ pol šálky strúhanej cukety
  • 1 šálka nastrúhaného syra
  • 1 šálka hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ½ šálky oleja
  • 4 vajcia
  • soľ
  • čierne korenie
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku

Postup

Cuketu a syr nastrúhame, pridáme vajcia, olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľ, korenie, pretlačené strúčiky cesnaku a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. Všetko spolu premiešame a dáme do muffinových formičiek.

Pečieme pri 180 stupňoch do zlatista. K muffinom sa hodí jogurtovo-cesnaková omáčka s trochou horčice. Kto má rád pikantné, môže si pridať čili papričky.

Cuketovo-syrové muffiny
Cuketovo-syrové muffiny Foto: Andrea Párkányová

Domáca omáčka „Uncle Bens“

  • 1 kg cukety
  • 500 g zelenej papriky
  • 500 g červenej papriky
  • 500 g cibule
  • 500 g paradajok
  • 1 PL soli
  • 1 PL cukru
  • 6 PL worcesterskej omáčky
  • 6 PL sójovej omáčky
  • 600 g kečupu
  • 250 ml oleja

Postup

Všetko nakrájame na kocky s veľkosťou cca 5 mm alebo 1 cm. Nakrájanú zeleninu dáme do veľkého hrnca, pridáme kečup, omáčky, soľ, cukor a dusíme spolu 30 minút.

Nalejeme do čistých fľaštičiek a sterilizujeme 20 minút. Pridávame k špagetám, na pizzu, k mäsu alebo na hrianky.

Domáca omáčka Uncle Bens
Domáca omáčka Uncle Bens Foto: Andrea Párkányová

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Tagy: cukety | recept