Obor medzi kvetmi: Unikátna rastlina rozkvitla v bratislavskej botanickej záhrade po prvýkrát

V Botanickej záhrade Univerzity Komenského v Bratislave sa odohral vzácny úkaz – rozkvitol Amorphophallus titanum, známy ako zmijovec titánsky.

Zmijovec titánsky
Zmijovec titánsky, foto: Shutterstock

Táto rastlina, jedna z najväčších na svete, patrí medzi kriticky ohrozené druhy pôvodom zo Sumatry. Kvitnutie je vzácnosťou, ktorá sa deje len raz za desať rokov.

Jedinečný úkaz, ktorý prilákal davy

Amorphophallus titanum dosahuje výšku až tri metre a rastlina bez hľuzy váži až 70 kilogramov. Kvôli tejto jedinečnej udalosti botanická záhrada predĺžila svoje otváracie hodiny, aby umožnila návštevníkom zažiť jedinečný moment na vlastné oči.

Zmijovec titánsky je známy aj svojou intenzívnou vôňou, alebo skôr pachom, ktorý pripomína rozkladajúce sa mäso. Táto špecifická vôňa v jeho prirodzenom prostredí priťahuje mäsožravý hmyz, ktorý pomáha s opeľovaním​.

Amorphophallus titanum
Amorphophallus titanum v bratislavskej botanickej záhrade. Prilákal množstvo návštevníkov a túto krásnu fotografiu urobila naša čitateľka, Marcela Rumpelová.

Fascinujúce fakty o Amorphophallus titanum

Rastlina je známa svojou schopnosťou generovať teplo, čo zvyšuje intenzitu jej vône. Tento mechanizmus pomáha šíriť zápach do okolia a efektívne láka opeľovače​. Kvitnutie prebieha v dvoch fázach v priebehu dvoch nocí.

Počas prvej je zápach najintenzívnejší, aby prilákal hmyz. Tento odpudivý pach je výsledkom chemických látok, ako sú kyselina izovalerová, dimetylsulfidy, indol a trimetylamín, ktoré sú tiež prítomné v hnijúcom mäse. Počas prvej fázy je teda kvet pripravený na opelenie.

Nasleduje druhá fáza, kedy zápach slabne, ale hmyz je už obalený peľom. Cieľom druhej fázy je zabezpečiť, aby hmyz, ktorý opustí súkvetie, preniesol peľ na iné kvety, čím sa umožní opelenie ďalších rastlín. Po skončení tejto fázy kvety rýchlo vädnú a celý cyklus kvitnutia sa končí po 24 až 36 hodinách.

Botanici zdôrazňujú, že aj keď rastlina kvitne len tak krátko, jej príprava trvá roky. Počas rastu zhromažďuje dostatok energie vo svojich hľuzách, ktoré môžu vážiť až 100 kilogramov a keď odkvitne, rastlina odpočíva a pripravuje sa na ďalšie kvitnutie​.

Pozrite si kvitnutie rovnakej rastliny zachytené na časozbernom videu z roku 2019:

Význam ochrany prírody

Príležitosť vidieť túto mimoriadnu udalosť na vlastné oči môžeme vnímať aj ako výzvu na zvyšovanie povedomia o ochrane ohrozených druhov a prírodných zdrojov.

Zmijovec titánsky je považovaný za jednu z najohrozenejších rastlín na svete, pretože jeho prirodzené prostredie na Sumatre je ohrozené masívnym odlesňovaním. Pre zachovanie tohto druhu je preto jeho pestovanie v botanických záhradách mimoriadne dôležité​.

Fotogaléria k článku:

Text: Juraj Koreň
Foto: isifa/Shutterstock
Video: youtube.com