Pri pestovaní rajčín na balkóne neočakávajte veľkú úrodu. Je to pravda?

Radi by sme si dopestovali vlastné rajčiny na balkóne. Do nádob sme vysadili priesady, ktoré sme kúpili v záhradníctve. Sused však hovorí, že nemáme očakávať veľkú úrodu.

Vlastné rajčiny v nádobách na balkóne
Zalievajte ideálne odstátou dažďovou vodou alebo vodou zo studne. Foto: iStock

Zrejme má na mysli to, že pre rastlinu je, samozrejme, rozdiel, či rastie v nádobe, alebo vo voľnej pôde. V nádobe má totiž obmedzený objem na koreňový bal a vzhľadom na to sa skôr minú živiny, voda alebo sa substrát prehreje.

Dokonca ani mykorízne huby nijako extra nepomôžu, pretože pod rastlinou nie je hĺbka pôdneho profilu, z ktorej si vďaka symbiotickým hubám dokážu rajčiaky „vytiahnuť“ živiny a vodu z väčšej hĺbky.

Otázkou teda je, ako im v nádobách zabezpečiť dostatok vody a živín.

Ako zabezpečiť rajčinám v nádobách dostatok živín

Vzhľadom na menší objem substrátu, aký majú rastliny v nádobe k dispozícii, mali by ste rajčiaky častejšie zalievať a aj hnojiť, ako keby boli v pôde na hriadke. Zalievajte ideálne odstátou dažďovou vodou alebo vodou zo studne. Samozrejme, treba zalievať tak, aby ste nepolievali na list, ale priamo ku koreňom.

Čo sa týka živín – aj pri použití špeciálneho substrátu na plodovú zeleninu treba pridať štartovaciu dávku hnojiva. Rajčiaky sú náročné na živiny, preto na každých päť litrov objemu nádoby zapracujte odmerku granulovaného viaczložkového hnojiva. Doplníte tak večne „hladným“ rajčiakom nielen základné živiny, ale ja mikroelementy, ktoré sú pre rastliny čosi ako pre nás vitamíny.

Pestovanie paradajok na balkóne
Rajčiaky sú náročné na živiny, preto na každých päť litrov objemu nádoby zapracujte odmerku granulovaného viaczložkového hnojiva. Foto: iStock

Určite však do substrátu nepridávajte rašelinu a ani nepoužívajte na ďalšiu výsadbu substráty na báze rašeliny. Ak počas horúčav takýto substrát nezalejete, dokáže preschnúť tak, že potom sa správa hydrofóbne – teda veľmi ťažko prijíma a nasáva vodu.

Čo však pridať môžete, a veľmi sa to aj odporúča, sú podrvené vaječné škrupiny, aby ste dodali rastlinám vápnik. Rovnakú službu spraví aj vápenaté hnojivo. V iných ohľadoch je starostlivosť rovnaká ako o rastliny rajčiakov v záhone. Napríklad vyštipovanie zálistkov, vyväzovanie či zakladanie opory alebo pritienenie v horúcich letných dňoch.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

Text: Martin Čurda
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada