Záhradkárka radí: Ako ekologicky ochrániť pór a cibuľu pred škodlivou mínerkou?

Ako ochrániť pór a cibuľu v ekozáhrade?

Ekologická ochrana póru a cibule pred mínerkou
Foto: Shutterstock

Cibuľu a pór napáda mínerka cibuľová (Lyriomyza cepae), respektíve pórová (Nagomyza gymnostoma). Mínerky sú približne 4 mm dlhé mušky sivočiernej či sivohnedej farby. Prezimujú v štádiu kukiel v pôde. Z nich sa vyvinú muchy.

Na jar, po oteplení na 10 °C, obvykle začiatkom apríla, vylietavajú dospelé muchy a kladú vajíčka na špičky listov. Na listoch sú voľným okom viditeľné biele bodky – vpichy. Z vajíčok sa vyvinú belavé larvy dlhé 5 až 8 mm, ktoré sa prehryzú hadovitými chodbičkami do podzemnej časti. Tu sa zakuklia a v auguste sa história opakuje. Prezimujú opäť v štádiu kukiel.

V našom pásme môžu mať za rok 1 až 2 generácie (jarnú v apríli, jesennú v auguste). Mínerka pórová je škodlivejšia ako cibuľová. Ničiť ju môžeme chemicky a mechanicky.

Larva mínerky
Larva mínerky Foto: Shutterstock

Ako ochrániť pór a cibuľu pred mínerkou?

Mechanická, čiže ekologická ochrana spočíva v zakrytí porastu na obdobie 4 až 6 týždňov bielou netkanou textíliou ešte pred náletom múch v apríli (1. generácia) a v auguste (2. generácia). Textília prepúšťa vlhkosť, vzduch a dostatok svetla. Treba ju však upevniť na okrajoch alebo zapustiť do pôdy, aby ju neodvial vietor.

Keď sa porast takto nepodarí ochrániť, z rastlinných postrekov je v predaji napríklad prípravok NeemAzal.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

Text: Ing. Monika Felixová
Foto: iisfa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada