Základy pestovania rukoly: Kde sa jej bude dariť, ako ju zbierať a tipy na chutné odrody

Donedávna opomínaná, dnes obľúbená šalátová rastlina je vytrvalá listová zelenina s tak trocha taliansky znejúcim názvom – rukola. Jej hlboko vykrajované listy zaujmú pikantnou chuťou hlavne v čerstvom stave. Navyše, jej pestovanie zvládne každý – porastie dobre na záhone či v kvetináči za oknom.

Listy rukoly siatej
Rukola siata Foto: iStock

Rukola siata (Eruca sativa) patrí medzi letničky, ktoré sa dajú počas roka vysievať s odstupom týždňov či mesiacov na zabezpečenie mladých krehkých listov s miernou horkosťou a pikantnosťou. Jej pestovanie zvládne aj neskúsený záhradkár: rukola porastie na záhonoch, v kvetináči či rýchlená na navlhčenej gáze, vate alebo v klíčiacej miske.

Okrem rukoly siatej sa môžeme stretnúť aj s jej príbuznou – rukolou divokou. Jej listy sú chuťovo veľmi podobné siatej, zaujmú tiež aj jej odrody. Tie môžu mať hlboko vykrajované listy alebo sa môžu farbiť do výrazných odtieňov. Napríklad listy mrazuvzdornej odrody ‘Agano’ majú mierne červenkastú farbu.

Výživová hodnota

Energetická hodnota rukoly dosahuje necelých 30 kcal. Čerstvo zozbierané listy sú bohatým zdrojom vitamínov C, E a K. Z minerálnych látok obsahuje hlavne draslík, vápnik, horčík, železo a mangán. V ľudovom liečiteľstve sa používa na čistenie krvi, podporuje chuť do jedla a aj trávenie.

Ako sadiť a pestovať rukolu

Pokiaľ sa ju rozhodneme pestovať na záhone, vyberieme slnečné stanovište s kvalitnou pôdou bohatou na organickú hmotu. Vyhneme sa však priamemu slnku – na takom mieste rukola tvorí iba slabé listy a rýchlo vykvitá, čo zvýrazní jej horkosť. Pri letnom výseve je ideálne stanovište s rozptýleným svetlom.

Semienka sa dajú vysievať od marca do augusta najlepšie do riadkov od seba vzdialených okolo 10 cm. Rukolové semená sú drobné, preto ich nevysievame veľmi hlboko. Dôležitá je rovnomerná zálievka po celý čas klíčenia aj rastu, v suchu rukola začne čoskoro kvitnúť, čo opäť vedie k silnému horknutiu listov.

V prípade, že rastliny necháme vykvitnúť a vytvoriť semená, v ďalších rokoch sa pravdepodobne nebudeme musieť starať o jej výsev – rukola totiž patrí medzi samovýsevné rastliny.

Pestovanie rukoly v záhrade
Rukola porastie na záhonoch, v kvetináči či rýchlená na navlhčenej gáze, vate alebo v klíčiacej miske. Foto: iStock

Ako zbierať a skladovať listy rukoly

Listy rukoly sa pri výseve na záhon zberajú približne po šiestich týždňoch. Postupný zber podporí rast nových lístkov. Pokiaľ rukolu pestujeme pre zber celej zelenej vňate na vate alebo v klíčiacej miske, postačí počkať iba dva týždne. V takom prípade sa zberá celá zelená vňať, rastliny sa už ďalej nenechávajú obrastať.

Najlepšie chutí čerstvo zozbieraná, no dá sa tiež niekoľko dní uchovať v chladničke v miske prikrytej mierne vlhkou kuchynskou servítkou. Pred skladovaním ju však nepreplachujeme, pokiaľ by na dne misky ostala voda, listy by rýchlo odhnívali.

Pestovanie rukoly

Výsev: na záhradu marec – august, na vate celoročne
Zber: na záhrade máj – október, na vate celoročne
Rozstupy: 10 x 5 – 10 cm

Naša voľba odrôd

  • ‘Wild Rocket’ – odroda s hlboko vykrajovanými sýtozelenými listami vhodná na záhonové pestovanie
  • ‘Speedy’ – rukola s hlboko vykrajovanými listami určená na rýchlenie na vate alebo v klíčiacej miske
  • ‘Dentelata’– rýchlo rastúca odroda s jemne vykrajovanými listami

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada