V domovine lahôdková zelenina, u nás impozantná kvetina. Urobte v záhrade miesto pre fakľu!

V záhradách majú dnes miesto rastliny z celého sveta vrátane druhov, ktoré majú exotický zjav a predsa prosperujú v našich podmienkach. Takýmto veľmi atraktívnym rodom je Eremurus, známy ako fakľa.

Fakľa (Eremurus)
Fakľa Foto: Shutterstock

Fakľa je rastlina, ktorá vyniká vysokými impozantnými stvolmi kvetov. Vo vysokých súkvetiach od bielej cez žlté, ružové či oranžové odtiene farieb majestátne čnejú v zmiešaných výsadbách alebo ako skupinový solitér.

Pod vysokými kvetnými stvolmi sa nachádzajú trsy úzkych, trávovitých listových ružíc. Najvyššie druhy dorastajú až do výšky 3 metrov, záhradné kultivary najviac do 2 metrov. Popísaných je vyše 50 druhov, v záhradníckej kultúre sú obvykle rastliny druhov Eremurus robustus, E.himalaicus, E. stenophyllus, E. bungei, ale najmä krížence viacerých druhov. Kvitnú v priebehu mája až augusta.

Ako pestovať fakľu?

Táto exotická rastlina pochádza zo strednej a juhozápadnej Ázie. Naše podmienky znáša veľmi dobre, ale je citlivá na nadmernú vlhkosť. Pri výsadbe je preto vhodné použiť priepustné substráty a pod korene umiestniť piesčitý materiál.

Fakľa má rada výživné pôdy a v období kvitnutia jej vyhovuje vlhkejší substrát, zatiaľ čo po odkvete skôr sucho. Inak má rada výživné pôdy. V druhej polovici leta už nevegetuje, len odpočíva pod zemou v lúčovite zoskupených koreňoch. Treba na to pamätať pri ošetrovaní daných miest, aby sme nechtiac nepoškodili odpočívajúce korene. Nadzemná časť už na ne neupozorní. Stanovisko by malo byť slnečné a vzhľadom na jej výšku aj chránené pred vetrom.

Kvet fakle
Foto: Shutterstock

Úžitková aj okrasná rastlina

Vedeli ste, že v jej domovine sa rašiace stvoly používali ako lahôdková zelenina? U nás je mimoriadne efektnou záhradnou rastlinou, ktorá dodá pôsobivý vzhľad výsadbám.

Jeden stvol dokáže kvitnúť približne týždeň, preto sa hodí aj ako rezaná kvetina do vázy. Po odkvitnutí sa tvoria guľaté plody na stonkách v pravidelnom zoskupení a majú tiež svoj pôvab.

Rozmnožovanie fakle

Fakľa sa rozmnožuje delením koreňov, pričom každá oddelená časť musí mať spiaci púčik, inak rastlina nevyraší. Môžeme ju množiť aj početnými semenami. Tento spôsob trvá dlhšie, aj 4 sezóny, kým rastlina dosiahne kvetuschopnosti.

Mladé rastlinky sú veľmi citlivé na rovnováhu vlhkosti a presádzanie, preto sa často pestujú pri množení v nádobách, kde môžeme vlhkosť lepšie kontrolovať.

Korene fakle
Korene fakle Foto: Shutterstock

Podoba s Kleopatrinou ihlou

Občas si záhradkári mýlia fakľu s fakľovkou (Kniphofia sp.), ktorú poznáme aj pod názvom „Kleopatrina ihla“. Existuje ale mnoho znakov, ktoré ich odlišujú.

Ak si nie ste istý, akú rastlinu pestujete, najlepšie poslúži táto indícia, ktorú využijete v čase bez kvitnutia: Odsledujte si, do akého obdobia majú dané rastliny svoje trsy trávovitých listov. U fakle začínajú zasychať často už počas kvitnutia, po odkvete odchádzajú. Fakľovka má bujné zelené trsy listov počas celej sezóny, pri miernejších zimách i počas nich.

Fakľovka alebo inak Kleopatrina ihla
Fakľovka Foto: Shutterstock

Fakľa je síce dlhodobo známa rastlina, ale pre jej citlivosť na vlhkosť nie je viac rozšírená. Kto však mal možnosť vidieť naživo jej vysoké a pôsobivé súkvetia, je často očarený. Výsadbu fakle odporúčame aspoň vyskúšať. Korene sa predávajú zvyčajne s jesennými cibuľovinami a k dispozícii máme rôzne farebné varianty. Stačí si vybrať a aplikovať naše rady k výsadbe a starostlivosti.

Galéria k článku

Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock