Bodkovaní spolubojovníci v akcii: Ako prilákať lienky a využiť ich apetít proti škodcom?

Lienka patrí u nás k najznámejším druhom chrobákov. Je užitočnou biologickou ochranou v boji proti škodcom. Ako ju privítať vo svojej záhrade?

Lienka sedembodková na kvete v záhrade
Lienka je užitočnou biologickou ochranou v boji proti škodcom. Foto: Andrea Párkányová

Lienka sedembodková (Coccinella septempunctata), ľudovo nazývaná aj pánbožková kravička alebo slniečko, dostala meno podľa čiernych bodiek na oranžovo-červených krídlach. Po tri na každej strane a siedma bodka je v strede. Bodky sú jej ochranou a majú za cieľ zastrašiť žaby, vtáky a iné malé cicavce.

Jej potravou sú vošky, roztoče, šupinatý a iný škodlivý savý hmyz v záhradách. Síce je dravá, ale rada hoduje aj na kvetoch rastlín, kde sa živí peľom a nektárom.

Nepomýľte si larvy so škodcom

Samice lienok kladú na jar vajíčka na časti rastlín, ktoré sú zvyčajne napadnuté voškami na spodnú stranu listov alebo do štrbín. V období, keď má nedostatok potravy, sa vracia k nakladeným vajíčkam a požiera ich aj larvy. Na nedostatok potravy sa prichystá aj tak, že nakladie neplodné vajíčka, ktoré potom požierajú vyliahnuté mláďatá.

Larvy sa vyliahnu o niekoľko dní, sú veľmi hladné, dravé a okamžite začnú požierať vošky. Denne zožerú cca 50 vošiek, za celý život okolo 5 000. Larvy sa niekoľkokrát zvlieknu, zakuklia sa a asi po 10 dňoch sa z nich vyliahne dospelá lienka. Obrázok životného cyklu lienky nájdete v galérii.

Kukly sú podobné larvám pásavky zemiakovej. Líšia sa len tým, že nemajú nohy, nepohybujú sa a nájdete ich prichytené na liste. Pozor, aby ste si ich preto nezamenili a nezničili ich. Z kukly sa vyliahne lienka, ktorá nemá viditeľné bodky. Tie sa ukážu, až keď jej uschnú krídla.

Larva lienky
Larva lienky zožerie za celý život okolo 5 000 vošiek. Foto: Andrea Párkányová

Ako sa správa lienka?

Lienka pri pocite nebezpečenstva padne na zem a robí sa mŕtvou. V sebaobrane vylučuje žltú zapáchajúcu tekutinu obsahujúcu jedovaté alkaloidy, čím sa chráni pred nepriateľmi.

Lienky zimujú v spoločenstvách pod kameňmi, kôrou stromov, v kope lístia alebo v puklinách budov. Zobúdzajú sa v prvé teplé jarné dni.

Ako prilákať lienky do záhrady?

1. Útočisko

Vytvorte im vhodné útočisko. Môže to byť kúsok nepokosenej trávy, popadané lístie, starý strom či drevo.

2. Bez chémie

Vyvarujte sa chemickým postrekom, herbicídom a pesticídom, ktoré ubližujú aj užitočným predátorom, akým je lienka.

3. Výsadba rastlín

Zasaďte do záhrady rastliny, ktoré sú náchylné na vošky. Lienky sa zdržiavajú na miestach, kde ich je veľký výskyt. Napríklad nechtík, rumanček alebo ruže.

Lienky lákajú aj aromatické byliny a mrkvovité rastliny, ako kôpor, fenikel, mrkva divá, rasca a koriander. Priťahuje ich aj biela alebo žltá farba, preto vysievajte rebríček, nechtík, harmanček či mak. V trávniku nechajte rásť púpavu.

4. Večer z lúky

Jednoducho si ich prineste domov z lúky. Urobte tak najlepšie večer, aby sa trocha aklimatizovali a hneď neuleteli.

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová