Využite jún v záhrade naplno! Doplňte si záhony a nezabudnite na tieto dôležité práce

V júni stále môžeme vysádzať a dopĺňať voľné miesta v záhonoch. Našu pozornosť vyžaduje aj rastúca zelenina a ovocné rastliny.

Júnové práce v úžitkovej záhrade
Perila Foto: Miro Pochyba

Vysádzame a ošetrujeme zeleninu

Ešte aj začiatkom júna si môžeme do pripravenej pôdy vysadiť predpestované priesady teplomilnej zeleniny – najmä rajčín, paprík a baklažánov. Vysadiť môžeme aj posledné priesady póru a buľvového zeleru.

Vysádzame silné sadenice s kvalitným koreňovým balom v optimálnych výsadbových vzdialenostiach. V dňoch po výsadbe nezanedbávajme zavlažovanie.

Júnové dni sú tiež vhodné na pretrhanie porastu mrkvy a petržlenu a výsev neskorých hlúbovín, reďkvi, listového aj hlávkového šalátu, hrachu na neskorý zber, mrkvy na neskorý zber či repy červenej. V nižších lokalitách si začiatkom mesiaca môžeme vysiať aj cuketu.

Rastúcej zelenine na hriadkach doprajme dostatok vlahy, náročná je najmä plodová zelenina. Zalievame skoro ráno, prípadne večer, avšak nikdy nie na listy. Pôdu okolo rastlín kypríme a odburiňujeme. Ku kríčkovej fazuli nahrňme v hriadke pôdu.

Pestovanie šalátových uhoriek v záhrade
Šalátovým uhorkám odstraňujeme bočné výhonky a prvé plody až do úrovne šiestich listov. Foto: Shutterstock

Dopĺňame bylinky

Využime pestrú ponuku sadeníc byliniek a doplňme si voľné miesta v bylinkových alebo aj vo vyvýšených záhonoch. Okrem tradičných druhov sa neobávajme vyskúšať aj menej známe či doposiaľ nepoznané.

Väčšina byliniek a koreninových rastlín ocení slnečné a teplejšie miesta s priepustnou pôdou. Uprednostnime silné sadenice s pevným koreňovým balom, mnohé druhy si jednoducho a rýchlo vypestujeme aj z priameho výsevu.

3 bylinky, ktoré nevynechajte

  • Bazalka má veľa zaujímavých odrôd a určite sa vyplatí vyskúšať pestovať ich viaceré. Predpestované sadenice sadíme aj začiatkom leta.
  • Perila je ázijská listová zelenina, a zároveň aj bylinka. Pokrmom dodáva špecifickú chuť. Potrebuje veľa slnka, no znesie aj polotieň, teplo a mierne vlhkú pôdu.
  • Koriander by nemal chýbať v záhrade žiadneho milovníka ázijskej kuchyne. Rastlinu si jednoducho vypestujeme zo semien. Pôdu s vysiatymi semenami udržujeme vlhkú.
koriander do zahonov koriander Miro Pochyba
Využime pestrú ponuku byliniek a doplňme si voľné miesta v záhonoch. Foto: Miro Pochyba

Zapĺňame záhony

Hriadky, z ktorých sme pozberali skorú zeleninu, môžeme po nevyhnutnej príprave opäť využiť na dopestovanie chutnej a zdravej úrody. Vysadiť si sem môžeme napríklad predpestované sadenice ľadového šalátu, ktorý tvorí pevné hlávky a nevybieha do kvetu. Na výber máme viacero odrôd.

Ako na to?

  1. Pôdu najskôr zbavíme pozberových zvyškov a buriny, skypríme ju a zapracujeme preosiaty kompost.
  2. Kolíkom postupne vyhĺbime výsadbové jamky. Zvolíme dostatočné rozstupy, aby sme sa vyhli príliš tesnej výsadbe
  3. Sadenice šalátu so 4 až 5 listami postupne povysádzame, no nie hlboko, skôr plytko. Vysadené rastliny dôkladne zavlažíme.
zaplnanie zahonov Miro Pochyba
Vysadiť si sem môžeme napríklad predpestované sadenice ľadového šalátu, ktorý tvorí pevné hlávky a nevybieha do kvetu. Foto: Miro Pochyba

Pestujeme šalát špargľový

Nepatrí k často pestovaným zeleninovým druhom, no stojí za vyskúšanie. Poskytuje množstvo svetlozelených podlhovastých listov, ktoré husto vyrastajú zo silnej stonky. Listy sa zberajú postupne a majú podobné využitie ako listy hlávkového alebo listového šalátu. Využiť však môžeme aj hrubšiu stonku, ktorú pripravujeme podobne ako špargľu.

Vysiať si šalát špargľový môžeme aj v júni, prvú úrodu chutných listov nám táto zelenina poskytne približne o 2 až 3 mesiace. Rastlina potrebuje slnečné alebo polotienisté miesto s mierne vlhkou a výživnou pôdou. Pestovať ju môžeme na klasickej hriadke alebo vo vyvýšenom záhone.

Pestovanie šalátu špargľového
Zo šalátu špargľového zužitkujeme listy aj stonky. Foto: Shutterstock

Na čo ešte nezabudnúť

  • Poskytujeme dostatok vlahy ovocným rastlinám. Je to dôležité hlavne v teplejších a suchších dňoch.
  • Realizujeme prebierku plodov hneď po prirodzenom opade. Vyplatí sa to hlavne pri mladších jabloniach, hruškách, ale aj broskyniach.
  • Po zbere jahôd ošetríme jahodovisko. Odstráňme hnilé plody, rastliny očistime od žltých a suchých listov, prekyprime pôdu a porast prihnojme.
  • Vysádzame nové druhy a odrody ovocných rastlín v kontajneroch.
  • Uskutočníme Šittov rez marhúľ.

Galéria k článku

Text: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock, Miro Pochyba
Zdroj: časopis Záhrada