Fotopostup: Chcete si založiť malinový záhon? Poradíme, ako, kedy a kam ich vysadiť

Maliny patria k vďačným ovocným rastlinám a na ideálnych stanovištiach každoročne bohato rodia. Ako ich vysadiť do záhrady?

Ako sadiť maliny
Maliny bohato zarodia na slnečných miestach s vlhkou a humóznou pôdou. Foto: Shutterstock

V ponuke záhradníctiev nájdeme množstvo odrôd, vybrať si môžeme aj také, ktoré nám zabezpečia opakovanú úrodu – tzv. remontantné odrody.

Výbornou voľbou, hlavne do záhrad s deťmi, sú maliny bez tŕňov. Vyskúšať môžeme aj odrody s netradične sfarbenými plodmi – žlto- či tmavofialovými.

Ako a kam sadiť maliny

Maliny zapestované v kontajneroch môžeme vysádzať aj počas leta, ideálne počas daždivejších dní. Určite sa netreba vyhýbať ani výsadbe počas slnečných dní. Musíme však zvoliť správny postup a nešetriť vodou.

V predstihu pred výsadbou si nezabudnime kvalitne pripraviť pôdu. Odstráňme z nej korene, kamene, trvácu burinu, dôkladne ju skyprime a zapracujme do nej preosiaty kompost. Malinám vyberme také miesto, kde sa budú môcť rozrásť. Nemá zmysel sadiť ich na stanovištia, kde budú stiesnené.

Malinám vyhovieme slnečným miestom s výživnou hlinitopiesočnatou alebo piesočnatohlinitou pôdou, ktorá príliš nepresychá. Sú totiž veľmi náročné na vlahu, ktorá má rozhodujúci vplyv na kvalitu, množstvo a veľkosť plodov. V suchších lokalitách sa preto nezaobídeme bez častého zavlažovania, prínosné bude aj nastielanie pôdy.

Krok za krokom: Zakladanie porastu malín

1. Pripravíme a obohatíme pôdu

Pôdu v mieste budúceho malinového záhona dôkladne pripravíme a obohatíme ju o kvalitný kompost, za lopatku dáme aj do výsadbovej jamky.

Príprava pôdy na výsadbu malín
Foto: Miro Pochyba

2. Dbáme na dostatočnú vlahu

Vlaha je dôležitým predpokladom ujatia vysadených malinových sadeníc. Nalejeme ju v dostatočnom množstve do každej výsadbovej jamy.

Zavlaženie výsadbovej jamy
Foto: Miro Pochyba

3. Vyberieme sadenicu z kontajnera

Sadenicu opatrne vyklopíme z kontajnera, ešte predtým ju však asi dve hodiny pred výsadbou zavlažíme. Koreňový bal nerozoberáme.

Vyklopenie sadenice malín z kontajnera
Foto: Miro Pochyba

4. Vložíme do pôdy

Bal vložíme asi o 5 cm hlbšie do pôdy oproti kontajneru a zasypeme ho zeminou, prípadne záhradníckym substrátom. Pôdu utlačíme a zavlažíme.

Výsadba sadenice malín
Foto: Miro Pochyba

Galéria k článku

Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: maliny | výsadba