Vyberte sa na netradičnú návštevu. Blíži sa 16. ročník podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad

V dňoch 31. mája až 2. júna 2024 opäť otvára svoje brány viac ako 100 parkov a záhrad po celom Slovensku. Spoznajte čarovné prírodné zákutia a zúčastnite sa bohatého programu.

Víkend otvorených parkov a záhrad 2024
Foto: VOPZ

Podujatie má medzinárodný charakter a je súčasťou celoeurópskej iniciatívy sprístupňovania parkov a záhrad verejnosti Rendez-vous aux Jardins. Cieľom Víkendu otvorených parkov a záhrad 2024 je priblížiť ich krásu, ako aj šíriť myšlienky ich aktívnej ochrany a kvalitnej údržby.

Aj v tomto roku sa do podujatia prihlásilo vyše 100 parkov a záhrad z územia celého Slovenska. Hlavnou aktivitou podujatia sú komentované prehliadky parkov a záhrad, ktoré zabezpečujú ich vlastníci, správcovia a veľké množstvo dobrovoľníkov.

Téma roka 2024: Päť zmyslov v záhrade

Pre tento rok bola zvolená celoeurópska téma s názvom „Päť zmyslov v záhrade“.  Pobyt v záhrade je zmyslový zážitok. Záhrada prebúdza všetky naše zmysly, núti nás snívať a spomínať, podnecuje našu predstavivosť a dáva nám šťastie, pokoj a blaženosť.

Zrakom vnímame nielen veľkosť záhrady , ale aj jej farebnosť. Záhrady vyhľadávame aj kvôli sluchovým zážitkom. Kto z nás by si nepamätal vône záhrady? A kde inde ako v záhradách si prídu chuťové poháriky nášho jazyka na svoje. V záhrade môžeme cítiť príjemné dotyky, ale aj tie menej príjemné. Päť zmyslov môžete zažiť v úplne každej záhrade.

Bohatský park
Bohatský park Foto: VOPZ

Čo vás čaká v Bratislave?

Počas podujatia v Bratislave budú pre návštevníkov sprístupnené mnohé zelené lokality. Otvorené budú už overené aj nové záhrady:

  • Open-air galéria ZáHRADA,
  • Záhrada domu Albrechtovcov, Hausnatura,
  • Divoká sídlisková predzáhradka,
  • Zelená Biela, 
  • Cyklokuchynská komunitná záhrada.

Tieto záhrady si návštevníci budú môcť pozrieť so sprievodcami – dobrovoľníkmi či priamo s majiteľmi a správcami týchto lokalít.

Pre náročnejších návštevníkov sú pripravené  špeciálne tematické prehliadky s odbornými sprievodcami. V rámci okruhu Hudba a záhrady vám predstavia záhrady, s ktorými sa spájajú mená známych hudobných osobností. Milovníci záhrad ocenia okruh Palácové záhrady – slávne záhrady Uhorska.

Plný prekvapení bude okruh s názvom Kúzelná Bratislava a jej ukryté zelené tajomstvá, ktorý je špeciálne pripravený pre deti. Turisti si prídu na svoje na prehliadke Od Slavína cez Prüger-Wallnerovu záhradu až do Lurdskej jaskyne.

Na tematické okruhy je nutné zakúpiť si vstupenku a dopredu sa zaregistrovať na stránke podujatia  www.vopz.sk.

Tento rok bude pripravená aj špeciálna neplatená prehliadka Obnova a budúce využitie Grasalkovičovej záhrady so starostom mestskej časti Staré mesto p. Matejom Vagačom (je potrebné dopredu sa registrovať).

Františkánska kláštorná záhrada
Františkánska kláštorná záhrada Foto: VOPZ

Žánrovo pestrý program

Program tohtoročného VOPZ v Bratislavy obohatí v sobotu 1.6. od 15.00 hod do 18.00 žánrovo pestrý program minifestivalu Prepoštská United, ktorý sa bude konať na jednej z najkrajších uličiek Bratislavy na Prepoštskej v spolupráci s Českým centrom a Španielskym veľvyslanectvom.

V roku 2024 je partnerom nášho podujatia aj podujatie Bratislavský knižný festival. BRaK predstaví výber kníh malých a stredných vydavateľstiev, ktoré počas tohto víkendu nájdete na Františkánskom námestí či v Letnej čitárni U červeného raka.

Prehľad programu a sprievodných podujatí v záhradách a parkov v Bratislave si môžete stiahnuť tu.

Ktoré parky a záhrady sa zapojili v ďalších slovenských lokalitách?

Do podujatia sa zapájajú rôzne druhy záhrad a parkov z celého Slovenska. Medzi historické parky, ktoré sa do podujatia pravidelne zapájajú patria napríklad:

  • Park pri kaštieli Strážky,
  • Park pri kaštieli Betliar,
  • Francúzsky park v Markušovciach.

Po prvýkrát svoje brány otvoria Park v Šarišských Bohdanovciach alebo Park pri kaštieli Voderady, tohtoročného víťaza ceny Fénix – kultúrna pamiatka roka.

Park pri kaštieli Betliar
Park pri kaštieli Betliar Foto: VOPZ

Komunitné a mestské záhrady

K novovytvoreným aj novo prihláseným komunitným záhradám patrí napríklad Park Nozdrkove: Terapeutická záhrada v Trenčíne či Záhrada Arborerum v Žiline.

Bohatý sprievodný program si pre svojich návštevníkov pripravila Komunitná záhrada „Rožňavská zelená terasa“. Tohtoročnou novinkou v kategórii mestských záhrad je Baťovianska záhrada v Partizánskom.

Botanické záhrady a arboréta

Návštevníci môžu navštíviť aj botanické záhrady a arboréta, ktoré sú dlhoročnou súčasťou nášho podujatia a to:

  • Botanická záhrada pri SOŠL v Banskej Štiavnici, 
  • Botanická záhrada – Expozícia tatranskej prírody,
  • Hrádocké arborétum. 
Hrádocké arborétum
Hrádocké arborétum Foto: VOPZ

 Školské záhrady

O tom že VOPZ je otvorený pre všetky vekové kategórie dokazujú aj zapojené školské záhrady: Spojená škola internátna Trenčín, Záhrada Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva.

Záhrady pri múzeách a galériách

Návštevníci budú mať možnosť dozvedieť sa nové informácie aj o záhradách pri ich obľúbených múzeách a galériách:

  • Galéria baníckeho múzea v Rožňave,
  • Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši,
  • Novohradské múzeum a galéria v Lučenci. 

Farmárčenie naživo a rozprávkové záhrady

Tento rok sa našim partnerom stala aj Škola permakultúry, aj vďaka ktorej sa budú môcť návštevníci inšpirovať až 14 certifikovanými prírodnými záhradami. Niektoré z nich sú aj „rozprávkové“ – Záhrada u Pipi, Kdebolotambolo záhradka a iné.

Návštevníci môžu zažiť aj „farmárčenie naživo“, a to napríklad na Permakultúrnej farme Dvorisko, v Levandulande na Záhorí či na bylinkovej a levanduľovej farme Statok na Výšinách.

Levanduland
Levanduland Foto: VOPZ

Záhrady a parky otvorené aj ďalší víkend

Ak by vám bolo ľúto, že VOPZ ubehol tak rýchlo, tak pár záhrad bude otvorených v rámci nášho podujatia aj 8. – 9. júna. Napríklad  Botanická záhrada v Nitre, Barlangyho park, ale aj park kaštieľa v Lednických Rovniach, ktorý získal Čestné uznanie odbornej poroty súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka.

Program pre všetky vaše zmysly

Zvuky záhrady obohatia zvuky koncertov: WoodPack Brothers v parku v Stupave, Miriam Kaiser@Trio v Lisztovej záhrade v Bratislave, Baron Haze zoskupenia Simony Hulejovej v parku pri SNM v Martine, Slávky Tkáčovej s jej bandom v Budatínskom parku, jazzového gitaristu Ľuboša Brtáňa v záhrade Galérie P.M.Bohúňa v Liptovskom Mikuláši.

Započúvať sa budete môcť aj do autorského čítania poetky Anny Ondrejkovej.

Vône záhrady budete môcť intenzívnejšie vnímať aj na floristickom workshope s Ateliérom Papaver v Letnej čitárni u Červeného raka v Bratislave.

Dotknúť sa záhrady bosými nohami bude možné na tanečnom workshope Štúdia divadla tanca  v záhrade Vily Dominika Skuteckého v Banskej Bystrici, ale aj na interaktívnom tanečnom predstavení „Výmyselníci“ tanečného zoskupenia TanC. na Hrade a kaštieli v Liptovskom Hrádku. Ale záhrady sa budete aj dotýkať rukami na rezbárskom workshope Alberta Šimráka v Národopisnom múzeu v Liptovskom Hrádku.

Zrakom okrem krásy záhrad môžete vnímať aj predstavenie Divadla Houže vo Výmenníku v Košiciach, Divadla Rosart v Budatínskom parku, ako aj Divadla Etudy v parku pri Kaštieli v Petrovanoch.

A všetkých päť zmyslov (vrátane chute) objavíte na workshope Petry Feriancovej-Baldovičovej v Podtatranskom múzeu v Poprade.

Malý park v Stupave
Malý park v Stupave Foto: VOPZ

O organizátoroch

Hlavným organizátorom podujatia je organizácia Národný Trust n.o., ktorej poslaním je ochrana kultúrneho a prírodného dedičstva Slovenska. Prostredníctvom podujatia sa snaží upozorniť na potenciál historických parkov a záhrad, potrebu jeho ochrany, ako aj zmysluplného a udržateľného využívania.

Pri príprave podujatia spolupracuje aj spoločnosť arboristov ISA Slovensko, ktorej členovia tento rok vysadia dub letný v Mestskom parku v Košiciach.

Záštitu nad podujatím prevzali ministerka kultúry SR p. Martina Šimkovičová a primátor hl. mesta Bratislavy p. Matúš Vallo.

Podrobnejšie informácie o podujatí a jeho minulých ročníkoch nájdete na stránke www.vopz.sk.

Galéria k článku

Zdroj: tlačová správa VOPZ
Prešlo redakčnou úpravou