Focaccia ako babičkina záhrada: Upečte si taliansky chlieb, ktorý vám rozkvitne pred očami

Povaľuje sa vám v chladničke množstvo zeleniny a neviete, ako ju zužitkovať? Spravte si focacciu podľa nášho receptu. A nie hocijakú! Táto vám rozkvitne priamo pred očami.

Rozkvitnutá foccacia, ozdobený taliansky chlieb zeleninou a bylinkami
Súčasným hitom je tzv. rozkvitnutá focaccia. Foto: Andrea Párkányová

Focaccia je talianska chlebová placka s cestom podobným pizzovému. V Taliansku ju ponúkajú na každom kroku. Volajú ju aj „chlieb chudobných“, keďže sa pri pečení používa minimum najzákladnejších a lacných surovín.

Ide vlastne o kysnuté cesto vyrobené z múky, vody, soli  a droždia, ktoré je bohato potreté olivovým olejom a štipkou hrubozrnnej soli navrchu, s pridaním rôznych byliniek a zeleniny. Môžeme ju použiť ako prílohu k mnohým jedlám, ako náhradu chleba alebo ako „dezert“ k vínu.

Tento biely chlieb môžeme podávať aj nasladko. Stačí, ak do cesta pridáme cukor a trochu mlieka, prípadne čokoládu.

Rozkvitnutá focaccia je hitom

Prenesme sa jej chuťou a vôňou do slnečného Talianska a poďme si ju  upiecť trochu netradične. Súčasným hitom je tzv. rozkvitnutá focaccia. A aká to je? Jedná sa vlastne o klasickú focacciu, ktorá je ozdobená tak, aby pripomínala rozkvitnutú lúku.

Okrem estetického hľadiska ide aj o pridanie ďalších chutí. Môžeme ju ozdobiť jedlými kvetmi, najrôznejšími bylinkami a zeleninou, ktorú naaranžujeme vo forme kvetov a rozkvitnutej lúky. Pôsobivo vyzerajú plátky červenej cibule, farebná paprika, paradajky, kúsky cesnaku, olivy, ale aj šampiňóny, cuketa či baklažán. Fantázii sa medze nekladú.

Upečená kvetinová foccacia so zeleninou a bylinkami
Okrem estetického hľadiska ide aj o pridanie ďalších chutí. Foto: Andrea Párkányová

Ako upiecť domácu focacciu

Budeme potrebovať

  • 500 g hladká múka
  • 1/2 kocka čerstvé droždie
  • 400 ml vlažná voda
  • soľ
  • olivový olej
  • rôzne druhy zeleniny a byliniek

Postup

V mise zmiešame múku, soľ, vodu, droždie a olivový olej.

Vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto preložíme do olejom vymazaného plechu a lyžicou roztiahneme až po okraje.

Povrch cesta natrieme olivovým olejom a až teraz osolíme. Končekmi prstov urobíme nahusto jamky. Ozdobíme rôznou zeleninou a bylinkami a ešte necháme cca 10 minút kysnúť na plechu. Dáme piecť na 250 stupňov cca 10-15 min. do zlatista. Upečenú necháme vychladnúť a potom pokrájame.

Odkrojený kúsok focaccie pripravenej podľa domáceho receptu
Focacciu môžeme použiť ako prílohu k mnohým jedlám, ako náhradu chleba alebo ako „dezert“ k vínu. Foto: Andrea Párkányová

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová