Kvetinové zmesi pre opeľovače: Oživujú záhrady a podporujú biodiverzitu

Opeľovače, ako včely, čmeliaky a motýle, sú nenahraditeľnými hrdinami nášho ekosystému. Ich práca nie je len krásna, ale aj kľúčová pre udržanie úrodnosti pôdy a zachovanie množstva rastlinných druhov. V posledných rokoch však opeľovače čelia mnohým výzvam, vrátane strát ich životného prostredia a nedostatku potravy.

Kvetinové zmesi pre opeľovače
Foto: ZELSEED

Jedným z efektívnych spôsobov, ako pomôcť opeľovačom, je vytvorenie prostredia plného kvetov, ktoré im poskytuje dostatok potravy a útočiska počas celej sezóny. Tu vstupujú do hry kvetinové zmesi určené špeciálne pre opeľovače.

V našej ponuke máme dve zaujímavé zmesi pre opeľovače. Prvou je zmes s názvom „Farebné leto“. Je zmesou jedenástich letničiek, určenej na pestovanie z priameho výsevu. Pestro kvitnúci záhon s postupným dokvitaním jednotlivých kvetov docielime voľným rastom bez kosenia.

Výsev je ideálny v marci až v júni, pričom kvitnutie bude prebiehať v júni až v septembri. Jednotlivé druhy kvetov budú dorastať do výšky 50 až 60 centimetrov. Zmes je zložená z letničiek – borák lekársky, nevädza poľná, trebuľka voňavá, hadinec skorocelový, ľan veľkokvetý, slezovka trojzárezová, černuška damascénska, ostrôžka poľná a nechtík lekársky.

Farebné leto
Farebné leto Foto: ZELSEED

Druhou zmesou v našej ponuke je „Zmes pre včely a čmeliaky“, ktorá je rovnako ako predošlá, určená na pestovanie z priameho jarného výsevu. Ide o špeciálnu zmes medonosných letničiek. Cieľom je zabezpečiť biologickú rozmanitosť s dlhšou dobou kvitnutia.

Termín výsevu v marci až v júni prinesie kvitnutie v máji až v septembri. Výška kvetov bude 60 až 80 centimetrov. Zmes pre včely a čmeliaky je zložená z druhov – facélia vratičolistá, horčica biela, komonica biela a borák lekársky, pohanka jedlá, anýz –  bedrovník anýzový, reďkev siata olejná, koriander siaty.

Starostlivosť o kvetinové záhony pre včely

Kvetinové záhony si nevyžadujú extra starostlivosť, tzn. že takýto krásny farebný kvetinový záhon si môže založiť každý. Základom starostlivosti je závlaha v časoch, keď je nedostatok vody v podobe zrážok. Tieto záhony sa nesmú kosiť, aby sa rastliny mohli dostať do fázy kvitnutia a splniť tak svoj účel.

Netreba ich hnojiť a nesmú sa postrekovať rôznymi prípravkami proti škodcom a pod., inak by to ohrozilo opeľovače. Čo sa týka odstraňovania burín, je tento záhon takisto nenáročný, vzhľadom k tomu, že takýto hustý zapojený záhon dokáže sám konkurovať burinám.

Kvetinová zmes pre včely a čmeliaky
Zmes pre včely a čmeliaky Foto: ZELSEED

Výhody kvetinových zmesí

1. Výživa pre včely a čmeliaky

Kvetinové zmesi poskytujú včelám a čmeliakom hojné zdroje nektáru a peľu, ktoré sú nevyhnutné pre ich výživu a zdravie. Tieto zdroje potravy podporujú ich rast, vývoj a produkciu medu.

2. Prilákanie opeľovačov

Kvetinové zmesi sú navrhnuté tak, aby prilákali opeľovače. Ich farebné a aromatické kvety sú magnetom pre včely, motýle a ďalšie opeľujúce hmyzie.

3. Podpora opeľovania

Rôznorodosť kvetov v kvetinových zmesiach zabezpečuje kontinuálny zdroj potravy pre opeľovače počas celého roka. Tento stabilný zdroj potravy pomáha podporovať zdravie opeľovačov a zvyšuje pravdepodobnosť úspešného opeľovania rastlín, čo má priamy vplyv na produkciu plodov a semien.

4. Podpora biodiverzity

Kvetinové zmesi sú často zložené z rôznych druhov kvetov, ktoré prilákajú rôzne druhy opeľovačov. Tým sa podporuje biodiverzita a stabilizuje sa ekosystém. Rôznorodosť kvetov poskytuje rôzne zdroje potravy a útočiska pre včely a čmeliaky.

5. Zlepšenie pôdy

Kvetinové zmesi pomáhajú aj pri zlepšovaní kvality pôdy tým, že zabezpečujú pokrytie pôdy a zadržiavajú vlhkosť, čo má pozitívny vplyv na miestne mikroklímy a zdravie pôdy.

6. Estetická hodnota

Okrem ich ekologických výhod majú kvetinové zmesi aj estetickú hodnotu. Ich rozmanité kvety môžu pridať farebnosť a krásu do každej záhrady.

Kvetinové zmesi sú jednoduchým a efektívnym spôsobom, ako pomôcť opeľovačom a zvýšiť biodiverzitu vo vašej záhrade. Ich pestovanie môže mať pozitívny vplyv nielen na miestnych opeľovačov, ale aj na životné prostredie, celkovú ekologickú rovnováhu a zároveň prispievať k estetike a kráse našich záhrad.

Galéria k článku

Zdroj: PR článok ZELSEED spol. s r.o.