Čarovný svet hmyzu

Povedzme si úprimne. Chrobáka asi k narodeninám svojej polovičke bežne nevenujete a radšej volíte kvety alebo fľašu dobrého alkoholu. Čo tak niekedy prísť s niečím nezvyčajným? Na tohtoročnom Festivale Záhrad sme sa presvedčili, že svet hmyzu je fascinujúci a nájdete v ňom veľa krásy.

Čarovný svet hmyzu
Zdroj: Karol Hlavenka

Slovenský entomológ Ing. Mgr. Karol Hlavenka tvrdí, že hmyz je nielen krásny, ale aj užitočný. V našich záhradách plní dôležitú úlohu. Svetom hmyzu nás previedol aj na Festivale Záhrad v Bory Mall, kde vystavoval okrem domácich „chrobáčikov“ aj vzácne exotické kúsky. Verte, neverte, zhromaždoval ich počas 50-tich rokov svojej zberateľskej vášne.

Čarovný svet hmyzu
Zdroj: Karol Hlavenka

Na festivale ste mohli vidieť rôzne rarity. Titanus giganteus z Brazílie je najväčší chrobák na svete. Najťažšie chrobáky sveta sú zase Goliáše z Afriky. Spoznať ste mohli veľa druhov zlatoňov, roháčov a nosorožíkov z celého sveta. S mnohými máme aj osobnú skúsenosť, ako obrie mravce, blanokrídlovce či vodné bzdochy. Obrovské cikády majú aj svoje sestry svietivky – bizarné cikády farebné ako motýle s hlavou ako krokodíl.

Čarovný svet hmyzu
Na fotke: Titanus giganteus, foto: Karol Hlavenka


Z hmyzu sú medzi ľuďmi pravdepodobne najobľúbenejšie motýle. Vedeli ste, že existujú aj krasce, z ktorých sa robia šperky? Chrobák Manticora má jedinečnú úlohu – zastupuje našu kmotričku smrť v Afrike pre svoje šabľozubé hryzadlá, ktorými loví korisť. Na Festivale Záhrad sa objavili aj farebné saranče, koníky, pakobylky a modlivky, ktoré iste všetci poznáme.

Manticora scabra
Na fotke: Manticora scabra, foto: Karol Hlavenka

Hádajte, čo ľudí vždy najviac láka? Tarantula a škorpión. “Tieto medzi hmyz nepatria, ale vždy na mojich výstavách a besedách sa ich dožadujú vidieť, hoci patria medzi pavúky,” približuje nám svoju bohatú zbierku hmyzu Ing. Mgr. Karol Hlavenka. Ak sa vo vašej záhrade či v byte objavia tieto malé potvorky, nezabudnite, aj oni majú na tomto svete dôležité miesto.

 

Zdroj: Bory Mall

 

Tagy: hmyz | PR článok