Čo odporúča na novú sezónu pán profesor Hričovský? Dozviete sa v novom čísle časopisu Záhrada aj so semienkami zadarmo

Februárové číslo časopisu Záhrada 1/2024 aj s darčekom – semienkami papriky – je v predaji už od 25. januára. Dozviete sa nielen to, čo odporúča pán profesor Hričovský, ale tiež všetko dôležité o pestovaní paprík v rozhovore so skúseným pestovateľom.

Titulná strana časopisu Záhrada 01/2024 so semienkami papriky zadarmo
Foto: Shutterstock, redakcia

Časopis zakúpite v novinových stánkoch, v predajniach tlače, v obchodných reťazcoch a čerpacích staniciach (napr. Tesco, Billa, Lidl, Kaufland, Terno, Coop, Metro, OMV, Shell, Slovnaft). Môžete si ho tiež objednať elektronicky na www.jagastore.skwww.predplatne.jaga.sk alebo floowie.com.

Čo v ňom nájdete?

Hlavnými témami sú nová sezóna podľa pána profesora Hričovského a všetko o pestovaní paprík. Okrem toho sa dozviete praktické informácie o pestovateľských substrátoch, ale aj zaujímavosti o malých tvoroch švehlách – rybenkách. Na reze škumpy vám ukážeme, ako v tomto období zmladzovať niektoré druhy prerastených krov.

Prilákajte jar výsadbou kvitnúcich cibuľovín, dvojročiek a trvaliek do väčších kvetináčov, ktoré krásne ozdobia terasu alebo vchod do domu. Určite zaujmú aj tipy na vykurovanie v skleníku. Pripravte si spolu s nami parenisko zo starej plechovej skrine s krytom, ktoré predĺži sezónu o niekoľko týždňov.

Venujeme sa tiež aktuálnym výsevom či pestovaniu izbovej rastliny hoji – voskovky. Nechýbajú ani obľúbené rubriky, ako sú Pýtajte sa Martina, Poradňa, Rastlina mesiaca či Aktuálne práce v okrasnej aj v úžitkovej záhrade. Pán profesor Hričovský poradí, ktoré ovocné odrody pestovať v Leviciach.

Všetko o pestovaní paprík

Prinášame veľký rozhovor s odborníkom na slovo vzatým s názvom Všetko o pestovaní paprík. Článok si odložte, sú v ňom totiž informácie ako na to od výsevu až po ich zber. Dozviete sa napríklad aj to, či vysádzať jednu alebo dve sadenice do jamky, alebo ako otužovať priesady.  

Všetko o pestovaní paprík

Nová sezóna podľa profesora Hričovského

Plánujete vysádzať ovocné stromy? Pozrite sa na záhradu očami skúseného a obľúbeného ovocinára pána profesora Hričovského. Článok Nová sezóna podľa profesora Hričovského ponúka praktické rady a tipy, ktoré vás naučia, ako sa pozerať na ovocné dreviny v záhrade a podľa čoho plánovať ich výsadbu.

Nová sezóna v záhrade podľa profesora Hričovského

Prilákajte jar

Jar sa síce blíži, ale počasie je stále viac zimné ako jarné. Dobrú náladu a prísľub novej sezóny si môžete vytvoriť aj sami, a to výsadbou rastlín do väčších kvetináčov. Skombinujte rozkvitnuté cibuľoviny s dvojročkami a trvalkami a skrášlite si nimi terasu či vchod do domu. Kvietky zároveň počas pekných teplých dní ponúknu peľ a nektár prebúdzajúcim sa opeľovačom. Tipy na vhodné kombinácie nájdete v článku Prilákajte jar.

Prilákajte jar

Spoznajte substráty

Vyznáte sa v substrátoch? Zistite o nich viac. S prichádzajúcou sezónou sa vám informácie budú rozhodne hodiť. Spoznajte, aké druhy sú na trhu, ako ich správne používať a či existujú aj substráty bez rašeliny a načo sú dobré. Viac sa dočítate v článku Spoznajte substráty.

Spoznajte substráty

Pozvite do svojej záhrady stromy

Čo by bola záhrada bez rôznorodých rastlín vrátane stromov? Stromy sú to, čo jej dávajú rozmer výšky a priestoru. Okrem toho majú množstvo iných, nielen ekologických funkcií. Naučte sa, akým rôznym spôsobom sa na ne môžete nahliadať a ako ich v záhrade používať. Viac v článku Pozvite do svojej záhrady stromy.

Pozvite do svojej záhrady stromy

Galéria k článku

Text: Monika Felixová
Foto: redakcia, isifa/Shutterstock