Holuby, bežná súčasť našich sídiel: Často ich prehliadame, ale tieto druhy zo záhrady nevyháňajme!

Život v okolí ľudských príbytkov spestrujú rôzne vtáky. Napríklad také holuby berieme často ako samozrejmosť a ani sa nad nimi nepozastavíme. Nájdeme ich takmer všade, čo však v skutočnosti o nich vieme?

Holuby domáce
Holuby berieme často ako samozrejmosť. Foto: Shutterstock

V mestách a v dedinách sa najčastejšie stretávame s holubom domácim (Columba livia f. domestica). Ide o domestikovanú formu holuba, ktorá vzišla z druhu holuba skalného (Columba livia).

Archeológovia sa dosiaľ nevedia zhodnúť, kedy presne domestikácia čiže zdomácnenie nastalo. Ukazuje sa, že k nej prišlo pred viac ako 5-tisíc rokmi v starovekej Mezopotámii a paralelne aj v starovekom Egypte.

Ako si ľudia zdomestikovali holuby

Miestne holuby postupne osídľovali chrámy, hradby a kamenné budovy, pričom ich ľudia začali využívať ako ľahko dostupnú potravu. Neskôr vznikli aj samostatné stavby vežovitého tvaru, ktoré slúžili primárne na ich hromadný chov.

Keď ľudia prepravovali holuby do nových miest, prekvapivo sa zvykli letom vrátiť do svojich pôvodných domovov. Hoci prví obchodníci neboli z tohto javu nadšení, ich schopnosť vrátiť sa domov z miest, kde dovtedy neboli, sa ukázala ako cenná vlastnosť pri vojenských ťaženiach. Takto postupne sa z nich stali poštové holuby, ktoré prenášali informácie na zvitkoch pripevnených k nohám. Dokážu to vďaka kombinácii vnemov, vnímajú zároveň magnetizmus Zeme a polohu Slnka.

Niektorí holubí „rekordmani“ sa vrátili domov aj z viac ako tisíckilometrovej diaľky. Aj preto sa stali obľúbení a ľudia ich rozšírili do celej Európy a v 18. storočí aj do Ameriky. Dnes sú rozšírené takmer po celom svete. Posledné dve storočia sa aj šľachtia do rôznych zberateľských farebných foriem. Ich sfarbenie zahŕňa celú paletu farieb od čiernej cez sivú a hnedú až po čisto bielu.

Holub domáci
Holub domáci Foto: Shutterstock

Rýchlo sa množí

Obdobie rozmnožovania holuba domáceho sa začína v jarnom období párením. Samica a samec si následne vyberajú vhodné miesto na zahniezdenie, najčastejšie kryté. K jeho vytvoreniu im stačí málo, napríklad kvetináč, výklenok v murive, opretá doska či iný predmet. Veľkolepé hniezdo z rastlinného materiálu tento druh holuba nevytvára.

Samica kladie dve vajíčka, asi o štvrtinu menšie ako slepačie, na ktorých sedí striedavo so samcom 14 až 17 dní. O vyliahnuté holúbätá sa rodičia príkladne starajú. Výsledkom je, že už mesiac po vyliahnutí sú mláďatá veľké a pripravené opustiť hniezdo. V ideálnych podmienkach sa im podarí aj viac ako 6 znášok ročne. V prostredí, kde absentujú predátory, sa preto veľmi rýchlo rozmnožia do početných kŕdľov.

Sťahovavý holub hrivnák

V poslednom desaťročí do dedín a miest preniká náš pôvodný lesný druh holub hrivnák (Columba palumbus), ktorý je chránený. Od holuba domáceho sa líši sfarbením, veľkosťou i správaním. Aj jeho hniezdo tvorené z menších konárov je prepracovanejšie.

Je to najväčší európsky holub a môže mať hmotnosť až 500 g. V mnohých prípadoch sa snaží zahniezdiť nielen na ľudských stavbách, ale aj na mohutnejších stromoch. Je to sťahovavý druh. Na Slovensko prilieta v marci, začína hniezdiť v apríli a na juh Európy odlieta koncom leta. Hniezdi jeden- až dvakrát do roka.

Holub hrivňák
Holub hrivnák Foto: Shutterstock

Pôvodný holub plúžik

Okrem týchto dvoch holubov sa na Slovensku vyskytuje ešte pôvodný, a teda chránený holub plúžik (Columba oenas). Je obyvateľom trávnych porastov, remízok, hájov a niekedy aj otvorenej kultúrnej krajiny. Hniezdi v starých listnatých stromoch v menších lesíkoch.

Súčasť potravového reťazca

Holuby sa živia najmä semenami, zrnom, púčikmi rastlín i drevín a plodmi lesných drevín. Ich populácie najviac negatívne ovplyvňujú ochorenia, najmä trichomonádová nákaza, tuberkulóza vtákov a rôzne parazity. Sú významnou potravou pre dravé vtáky. Vajcia im často vyžierajú kuny a iné mäsožravé predátory.

Holub plúžik
Holub plúžik Foto: Shutterstock

Rady biológa: Čo robiť, ak sa holub zahniezdi

Ako prvé treba upozorniť, že zmienené holub hrivnák a holub plúžik sú zákonom chránené vtáky, tak ako všetky druhy u nás pôvodne žijúcich vtákov. Zdivelé mestské holuby, pôvodom z inej časti sveta, zákon nechráni.

  • Holuby často hniezdia na nechcených miestach. Vlietaniu cez otvory v streche na povaly sa dá zamedziť napríklad zajačím pletivom. Pred jeho inštaláciou sa ubezpečte, či v priestore nie sú netopiere alebo iné živočíchy, ktoré by ste týmto ohrozili.
  • Na atrapy vtákov si holuby na balkónoch veľmi rýchlo zvyknú a po pár dňoch ich začnú ignorovať. Jedným z riešení je zabezpečiť balkón ochrannou sieťou. Podobné opatrenie je možné uplatniť aj na otvorených medziposchodiach bytových domov a iných budov.
  • Pokiaľ sa holuby pokúšajú zahniezdiť v hrantíkoch, zamedziť im v tom dokážu nahusto napichané špajdle do substrátu, hlavne po okrajoch.
  • Keď na budove zahniezdi chránený holub hrivnák, v čase inkubácie vajec zabezpečte pred trusom a špinou okolie (steny, podlahu) pomocou igelitu či kartónu. To pomôže priestor po vyletení z hniezdení ľahšie vyčistiť. Pozorovať vývin mláďat môže byť zaujímavý zážitok pre deti.

Galéria k článku

Text: Mgr. Adrián Purkart, PhD.
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada