Aktuálny trend: Kúsok tropickej zelene v skle

Aktuálnym trendom v pestovaní interiérových rastlín sú tropické minizáhradky. Poradíme vám, ako si ich vytvoriť.

Aktuálny trend: Kúsok tropickej zelene v skle

Pestovanie rastlín v izbových skleníkoch bolo veľmi obľúbené už v minulosti. V poslednom období sa tento atraktívny spôsob opäť vracia.

Výber rastlín

V súčasnosti sa možno stretnúť so zaujímavými rastlinnými kompozíciami v sklenených nádobách. Hoci sa často takto ponúkajú kaktusy a sukulenty, tieto suchomilné rastliny sa nehodia na tento spôsob pestovania. Ideálne sú všetky druhy rastlín, ktoré pochádzajú z trópov. Ponuka je dnes pomerne rozsiahla. Vyplatí sa siahnuť hlavne po nižších a kompaktne rastúcich jedincoch (napríklad pestrolisté fitónie, hypoest, popínavý figovník, nertera, pieprovec). Ak máme k dispozícii väčšie nádoby, môžeme si do nich vysadiť aj miniatúrne druhy orchideí, drobné papraďorasty (napríklad plavúnky, pelea , ďalej maranty, pilea, drobnolisté begónie a bromélie). Prostredie, ktoré vytvára vnútro sklenenej nádoby, je vhodné i pre mäsožravé rastliny, nádherne sa tu rozrastú. Vysádzame vždy menšie, mladé a dobre zakorenené jedince. Pred výsadbou sa presvedčíme o ich výbornom zdravotnom stave.

Nádoba

Tropické rastliny výborne prosperujú v prostredí s vysokou vzdušnou vlhkosťou a v teple. To im bežné bytové podmienky nezaručia. Umiestnené bežne v byte chradnú, zasychajú, väčšinou rýchlo hynú. Ak ich však umiestnime do relatívne uzatvoreného prostredia nádoby, ukážu sa vo svojej plnej nádhere. V priehľadnej sklenenej fľaši, ideálne so širším hrdlom, vzniknú zakrátko optimálne mikroklimatické podmienky a to sa prejaví na bujnejšom raste. Použiť môžeme aj staré akvárium, rôzne sklenené banky a staré demižóny. Nádoby vyčistíme, a ak sa dá, aj vydezinfikujeme, aby sme predišli neskorším problémom spojeným s choroboplodnými zárodkami a vyššou vzdušnou vlhkosťou vzduchu.

Aktuálny trend: Kúsok tropickej zelene v skle

Pestovanie


Nádoba, kde je vysadená tropická minizeleň, nesmie byť úplne uzatvorená, stačí len čiastočne. Z vlhkého substrátu sa vyparuje voda, zráža sa na stenách nádoby a pomáha vytvárať hodnotnú mikroklímu. Spomenuté druhy takéto prostredie milujú. Vysádzame ich do rašelinového substrátu. Na dno nádoby dáme drenážnu vrstvu a prisypeme trochu dreveného uhlia ako prevenciu hniloby. Rastliny vysádzame s koreňovým balom, nie príliš nahusto. Dôležité je, aby mali dostatok priestoru na rozrastanie. Po výsadbe ich zalejeme a umiestnime na svetlé miesto mimo dosahu priamych slnečných lúčov.

Záhradka vo fľaši

Starostlivosť

Dôležité je rastliny zavlažovať, no dáme pozor, aby neprišlo k extrémnemu premáčaniu substrátu. Viedlo by to k prílišnému roseniu skla a tiež k hnilobe koreňov. Prihnojovanie nie je potrebné, aby sa rastliny nerozbujneli. Pravidelne ich čistíme od suchých, žltých a poškodených listov a stoniek. Prerastenú zeleň zaštipujeme a striháme. Približne raz za rok nádobu vyprázdnime, opäť vyčistíme a nanovo vysadíme, pokojne i dopestovanými trsmi. Prebytky môžeme vysadiť do obyčajných kvetináčov.

Postup, ako si vyrobiť minizáhradku

1. DRENÁŽ

Drenáž

Na dno sklenenej nádoby dáme asi 5 cm vysokú vrstvu riečneho štrku či keramzitu. Pri menších nádobách môže byť vrstva menšia.

2. SUBSTRÁT

Substrát

Na drenáž nasypeme tenkú vrstvu dreveného uhlia a na ňu pestovateľský substrát, ideálne rašelinový, čerstvý a mierne vlhký.

3. RASTLINY

Rastlinky

Do jednej nádoby vysadíme primerané množstvo pohľadovo príťažlivých rastlín pôvodom z trópov, ktoré obľubujú vyššiu vlhkosť vzduchu.

4. VÝSADBA

Výsadba do flaše

Rastliny vysadíme s kompaktným koreňovým balom do pripravených jamiek. Neprekáža, ak sa bal poruší, vo vlhku sa rastlina rýchlo zakorení.

5. ZÁLIEVKA

Zálievka

Vysadenú zeleň v nádobe dôkladne zalejeme. Použijeme odstátu vodu s izbovou teplotou. Dáme pozor, aby sme substrát nepremáčali.

Tip redakcie:

Pri voľbe rastlín stavte na rozmanitosť. Vyberte si aj z ponuky pestrolistých druhov, ktoré dlhodobo nahradia kvitnúce rastliny. Najlepšie obdobie na založenie výsadby je zima alebo skorá jar. Ponuka je v tomto období rozmanitá.

 

Text, návrh a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada