Paradajka, ktorá sa odlupuje ako cesnak? Spoznajte túto výstrednú a praktickú odrodu

Medzi najobľúbenejšie druhy pestované v záhradách patria jednoznačne paradajky. Dnes sú už bežne dostupné semienka rôznych, predtým nevídaných odrôd. Jednou z nich je ‘Voyager tomato’.

Paradajka ‘Voyager tomato’
Foto: Shutterstock

Existuje nepreberné množstvo typov paradajok rôznych tvarov, farieb a s odlišným účelom použitia, no nie každý pozná všetky možnosti. Typy rajčín podľa ich využitia sme zhrnuli v našom staršom článku.

Praktická paradajka na cesty

Dnes vám bližšie predstavíme jeden konkrétny typ a druh – na západe nazývaný ako ‘Voyager tomato’. Voyager znamená cestovateľ a táto rajčina je tak nazvaná preto, lebo tento typ plodov si údajne brávali indiáni na cesty. Je špecifická najmä svojím tvarom – jednotlivé väčšie plody sa skladajú, podobne ako cesnak, z dielikov. Dajú sa tak bez použitia noža dobre odlupovať a prakticky hneď konzumovať. Chuť je výrazne rajčinová, pomerne kyslá.

Odroda je kolíková (indeterminantná), teda vyštipujeme zálistky, a je vhodná i na pestovanie na záhone.

Paradajka ‘Voyager tomato’
Foto: Shutterstock

Žlté a zelené varianty

Dlhé roky bola táto zvláštna odroda ako jediná, ale rozvoj záhradkárskeho hobby priniesol posun aj sem. Dnes sú k dispozícii okrem klasickej červeno sfarbenej odrody ‘Voyager tomato’ (nemecky Reisentomte) aj novšie – ‘Phil´s One’ a ‘Phil´s Two’.

Prvá odroda je žlto sfarbená a má charakteristický bujný tvar ako pôvodná. ‘Phil´s Two’ je aj v zrelosti zelená, resp. zelenožltá, opäť tvarovo zhodná. Obe novinky majú aj o niečo jemnejšiu chuť ako ich známy originál. Ozvláštnite nimi svoje hriadky v budúcej sezóne?

Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock

Tagy: odrody | paradajky