Moja otázka sa týka odpadu, ktorého sa v našej záhrade vytvorí požehnane. Ako ho spracovávať ekologicky, aby sme bezhlavo neplnili smetnú nádobu? Je riešením len kompost?
Foto: Shutterstock
Nie, určite to nie je len o komposte. A keď už sme pri tom, kompostovanie predstavuje rozkladné procesy, pri ktorých sa uvoľňuje teplo a oxid uhličitý. To je mineralizácia. Dá sa na to pozrieť aj ako na opak fotosyntézy alebo na veľmi pomalé spaľovanie. Niečo iné je humifikácia – to sú, naopak, skladné procesy.
V každom prípade je kompostovanie najlepšie zhodnotenie organického odpadu v záhrade.
Odpad využite inak
Ak sa však chcete správať environmentálne, alebo ako je nesprávne rozšírené – ekologicky, odpad v záhrade využívajte aj inak ako na výrobu vlastného hnojiva v kompostéri. Pozberové zvyšky zarýľujte priamo do pôdy. Pokosenú suchú trávu použite na nastieľanie hriadok so zeleninou. Vytrhnuté buriny zasa ako nástielku na chodníčky, aby ste chránili pôdu pred eróziou a nadmerným výparom vody.
Áno, kompostovanie je lepšie ako vývoz rastlinného odpadu do zberného dvora či na skládky, kde dochádza k tleniu a uvoľňovaniu oxidu uhličitého vo veľkom. No myslím tým kompostovanie v skutočnom kompostéri, nie v plastovej paródii na kompostér, ktoré sa bežne predávajú.
Kompostér musí mať dostatočne veľké otvory kvôli prestupu kyslíka. Pre väčšinu záhrad je vhodný dvojkomorový, pričom jedna komora má objem jeden kubický meter. Foto: Martin ČurdaJednak nemajú dostatočný objem a jednak majú minimálne prieduchy a „dekel“. Kompost by mal mať objem aspoň dva krát jeden kubík. Mal by byť dvojkomorový s každou komorou s objemom jedného metra kubického. Mal by mať dostatočné prieduchy, približne v pomere jedna k jednej k ploche stien, čo znamená, že ak máte kompostér z lát širokých 10 cm, medzery medzi latami by mali byť tiež 10 cm.
No a nemá mať prečo vrchnák. Jednak, aby doň pršalo, jednak kvôli vzduchu. Len vtedy funguje správne.
Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.
Text: Martin Čurda
Foto: isifa/Shutterstock, Martin Čurda
Zdroj: časopis Záhrada