Mikrogreeny – novinka pre vaše zdravie

Čo si pod týmto pojmom predstaviť. Väčšina ľudí sa stretla s „klíčkami“ v súvislosti s moderným a zdravým spôsobom stravovania.

Vypestované mikrobylinky reďkovky v kvetináčoch
Vypestovaný mikrogreen reďkovky v črepníku Foto: SEDOS

Jedná sa o vyklíčené semená, ktoré obsahujú prvotný korienok – radikulu a základ nadzemnej časti rastliny – hypokotyl. Konzumujú sa celé ako veľmi koncentrovaný zdroj dôležitých živín.

Mikrogreeny, ktoré môžeme označiť za starších súrodencov klíčkov, sa pestujú na pôde alebo inej vhodnej podložke, rastú o niekoľko dní dlhšie a konzumuje sa len nadzemná časť mladučkých rastlín s výškou 7 – 10 cm. Semená sú vysiate veľmi husto v porovnaní s bežným pestovaním zeleniny.

Často sa nazývajú „superpotravina“, pretože obsahujú oveľa viac vitamínov a živín ako dospelé rastliny. Sú skvelým doplnkom sendvičov, šalátov a mnohých ďalších jedál. Predstavujú ideálny spôsob na dodanie vitamínov a posilnenie imunity hlavne v zimnom období a ľahko ich vypestujeme aj v domácich podmienkach.

Výsevný disk s reďkovkou červenou
Výsevný disk s reďkovkou – predná strana obalu výrobku Foto: SEDOS

Paleta rastlín, ktoré môžeme pestovať ako mikrogreeny, je veľmi široká: žerucha, rukola, reďkovka, ľan, horčica, fenikel, brokolica, šošovica, hrach, niektoré druhy fazule, kapusta, zeler, slnečnica, pór, šalát, cvikla, koriander, fenikel, ale aj pažítka, bazalka, medovka, mäta, kôpor, prípadne kapucínka, senovka a ďalšie.

Veľmi jednoduchý postup pestovania

Výsevný substrát nasypeme do kvetináča s priemerom cca 9 cm, do výšky 1 cm pod vrchný okraj. Substrát zatlačíme tak, aby klesol 2 cm pod vrchný okraj, polejeme vodou a po vsiaknutí položíme na povrch výsevný disk. Zasypeme preosiatym výsevným substrátom cca 3mm a opäť mierne zatlačíme. Kvetináč po výseve zakryjeme na 3 dni priesvitným plastovým krytom. Nezabudneme denne opatrne polievať.

Výsevný disk s reďkovkou červenou
Výsevný disk s reďkovkou – zadná strana obalu výrobku Foto: SEDOS

Semienka po 7 – 10 dňoch vyrastú do výšky 7 – 10 cm, kedy môžeme ostrihať nadzemnú časť a konzumovať.

Ak nám takéto vitamíny zachutia, hneď môžeme založiť nový výsev a spestriť si svoje jedlá kedykoľvek chceme.

Zdroj: SEDOS, s.r.o.