Výborný zdravotný stav a extrémne vysoká odolnosť proti vybiehaniu, to sú hlavné atribúty celoročných šalátov. Môžeme ich rýchliť, pestovať na jar aj na jeseň, dokonca aj počas sparného leta.
Šalát KAMENEX, foto: SEMOKAMENEX je raná odroda hlávkového šalátu so strednými hlávkami (250 – 300 g) a zelenými hladkými listami. Listy sú pevné, silné a krehké. Nereaguje na dĺžku dňa predčasným vybiehaním, možno ho pestovať po celý rok, v zimnom a predjarnom období v rýchliarňach (skleníky, fóliovníky, parenisko), vo voľnej pôde od jari až do neskorej jesene. Odporúčaný spon je 25 x 30 cm. Vyniká pri jarnom rýchlení a pestovaní vo voľnej pôde i bez netkanej textílie. Vyniká vysokou odolnosťou proti plesni šalátovej, veľmi dobrou skladovateľnosťou a vysokou toleranciou k podhnívaniu.
Šalát KAMENEX, foto: SEMOTáto odroda tak dopĺňa veľmi ranú odrodu BREMEX, ktorá tvorí menšie, ale pevné a dobre uzavreté hlávky s hmotnosťou okolo 220 g. Listy sú hladké, svetlozelené. Vďaka vyššej odolnosti proti vybiehaniu vydrží BREMEX dlhšie na záhone. Je rezistentný voči plesni šalátovej rasy NL 1-25.
Šalát BREMEX, foto: SEMOV tomto roku sme pridali ranú odrodu SMARAGDUS s atraktívnou žltozelenou hlávkou s hmotnosťou 200 gramov s mierne bublinatými listami. Je ideálna na rýchlenie v skleníkoch a vo fóliových krytoch, ale aj na pestovanie vo voľnej pôde od jari až do neskorej jesene. Odporúčaný spon pestovania je 25 x 25 cm. Odroda vyniká vysokou odolnosťou proti plesni šalátovej a má i dobrú skladovateľnosť.
Šalát SMARAGDUS, foto: SEMOŠaláty typu Batávia sú letné chrumkavé šaláty, známe aj ako francúzske šaláty, ktoré sa ľahko pestujú, sú relatívne tolerantné k horúcemu počasiu a odolné proti slnečnému úpalu. Možno ich zbierať od mladých „baby“ listov až po plnú veľkosť hlávky. Sú chrumkavé ako rímske, ale bez horkosti, sladké a šťavnaté. Tieto šaláty najskôr vytvárajú hlávky s voľnými listami, neskôr dorastajú do ťažkého kompaktného trsu či hlávky, majú sladké rebrá a jemné listy. Existuje množstvo typov šalátov Batávia – rôznych farieb a veľkostí. Šaláty tohto typu vo všeobecnosti klíčia aj pri vyšších teplotách a pomaly kvitnú.
Skúste si vypestovať BATAVUS, našu prvú odrodu tohto typu, a určite vás zaujme svojou krehkosťou a chuťou. BATAVUS je raný šalát typu Batávia s veľmi pevnou hlávkou s hmotnosťou 300 – 400 g, vhodný na celoročné pestovanie vo voľnej pôde vrátane neskorého jarného rýchlenia. Odporúčaný spon je 30 x 30 cm. Veľmi dobre znáša aj použitie netkaných textílií. Vyniká vysokou odolnosťou proti plesni šalátovej a vysokým teplotám, veľmi dobrou skladovateľnosťou a vysokou toleranciou k podhnívaniu. Pri skorom jarnom rýchlení vytvára BATAVUS ružicu vzpriamených bublinatých listov, z neskorších výsadieb už tvorí pevné a dobre uzavreté hlávky pripomínajúce svojím charakterom a krehkosťou príbuzný ľadový šalát. Možno ho pestovať od skorej jari do neskorej jesene.
Šalát BATAVUS, foto: SEMOZaujímavosť: šalát Batávia je jedným z pôvodných typov šalátov a je akýmsi predchodcom svetoznámeho ľadového šalátu.
Zdroj: PR článok SEMO a.s.