Novembrové číslo časopisu Záhrada je už v predaji! Toto všetko vás v ňom čaká

Novembrové číslo Záhrada Urob si sám 8/2022 je v predaji od 10. 10. 2022.

časopis Záhrada

Nájdete ho v novinových stánkoch, v predajniach tlače, v obchodných reťazcoch a čerpacích staniciach (napr. Tesco, Billa, Lidl, Kaufland, Terno, Coop, Metro, OMV, Shell, Slovnaft). Môžete si ho tiež objednať elektronicky na www.jagastore.sk, www.predplatne.jaga.skalza.sk alebo floowie.com.

Čo v ňom nájdete? Hlavnou témou novembrového vydania sú vyvýšené záhony, praktické skúsenosti s ich tvorbou, použitými materiálmi, osvedčenými rozmermi.

Nájdete tu aj tip na výsadbu kvetinového vyvýšeného záhona. Predstavíme tiež spôsob pestovania v záhone s plochou jeden štvorcový meter aj s konkrétnymi návrhmi, čo doňho sadiť alebo vysievať na jar, v lete a na jeseň, aby bol maximálne využitý. Okrem to v časopise nájdete množstvo praktických a aktuálnych rád a tipov do vašej záhrady, ale i tematické články, vďaka ktorým sa vaša záhrada premení na malý raj plný kvetín a úrody. Naučíte sa záhradkárčiť tak, aby v nej bolo dobre nielen vám, ale aj drobným hmyzím a vtáčím pomocníkom.

Vyvýšené záhony

vyvysene zahony prakticke skusenosti 8 2022 1

Článok Vyvýšené záhony je plný reálnych skúseností známeho anglického záhradníka Montyho Dona z plánovania, stavby a ošetrovania vyvýšených záhonov. Veľa záhradkárov si o vyvýšených záhonoch myslí, že ide o výstrelok, módu, zbytočnosť. A samozrejme, nikto nikoho nenúti k ich stavbe. Ale z hľadiska praktickosti a estetiky, aj podľa autora článku, prevažujú prednosti nad istými nedostatkami.

Zabezpečte si úrodu na celú sezónu

Zabezpecte si urodu na celu sezonu 8 2022 1

V článku Zabezpečte si úrodu na celú sezónu nájdete schémy výsadieb a výsevov do vyvýšeného záhona s rozmerom 1 x 1 m na jar, v lete a na jeseň, aby ste aj z tak malej plochy dokázali vyťažiť maximum.

Dizajnový murovaný vyvýšený záhon

dizajnovy murovany vyvyseny zahon 8 2022 2

Vyvýšený záhon môže byť dôležitým dizajnovým prvkom v záhrade. Inšpirujte sa atraktívnym vyvýšeným záhonom, ktorý ohraničuje časť terasy a zistite krok za krokom, ako ho postaviť. Téme sa venuje článok Murovaný vyvýšený záhon.

Sprievodca zimnými rezmi

sprievodca zimnymi rezmi 8 2022 1

V zimnom období záhrada „spí“. Práve preto je počas tohto obdobia vhodné rezať niektoré druhy rastlín. Zistite v článku Sprievodca zimnými rezmi, ktoré sú to a aký rez im poskytnúť.

Záhradné chryzantémy

zahradne chryzantemy 8 2022 1

Viete, že existuje množstvo odrôd chryzantém, ktoré je možné pestovať celoročne v trvalkových záhonoch? Práve im sa venuje článok Záhradné chryzantémy, ktorý zároveň predstaví 8 konkrétnych odrôd dostupných (často aj online) v záhradníctvach na slovenskom, prípadne českom území.

Text: redakcia
Foto: redakcia, Shutterstock